Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ (ΒΙΒΛΙΟ-ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ)

45 νέα ποιήματα της σημαντικής Ελληνίδας ποιήτριας, Κικής Δημουλά, μας προσκαλούν να παρατηρήσουμε προσεκτικά, μέσα από το έμπειρο και καλά εστιασμένο βλέμμα της, το σύμπαν των μικρών ανθρωπίνων πραγμάτων, των λεπτομερειακών εξομολογήσεων της καθημερινότητας που δεν έχουν ούτε την τύχη να βρίσκουν συχνά ευήκοα ώτα, αλλά ούτε και την πολυτέλεια να σπάνε τα ασφυκτικά περιγράμματα του τραγικά περιορισμένου χώρου τους.

Μέσα σ αυτόν, όμως, τον ασφυκτικά αναπόδραστο περίγυρο, και την τοιχοποιία της ανομολόγητης βούλησης, είναι απολύτως ελεύθερα να γεννήσουν την μελιστάλακτη συμπύκνωση της ποίησης, που ακολουθεί με τα μάτια της από τις τόσες χιλιάδες «σωστές» ιστορίες μιας στιγμής, την πιο «παρακατιανή».

Την ιστορία, του απροσδιόριστου, του ανώνυμου, του μη καθορισμένου, του μη υπολογίσιμου.

Στίχοι όμορφοι, αναζωογονητικοί, με βάθος, λεπτομέρεια και ευρηματικότητα, δοσμένοι με πηγαία απλότητα και ειλικρίνεια, που αποφεύγουν τις εξάρσεις, την ανεπιτήδευτη βιοπραγία των λέξεων και την οξύτητα που συνήθως συνεπάγεται μια ποίηση που αφορά την οδύνη της ύπαρξης, τις διαρκείς διαψεύσεις και την παθογένεια της ματαιοδοξίας.

Οικοδομημένα μέσα από την αμεσότητα του α΄ενικού και με εσωτερικά ταξιδιάρικη διάθεση, τα ποιήματα της Κικής Δημουλά αποπνέουν το πάθος μιας δημιουργού που απομονώνεται για να επαναπροσδιορίσει την έννοια του σημαντικού και να αποκαλύψει τα εκατομμύρια αφανή σύμπαντα της μηχανικής πραγματικότητάς μας.

Το όνειρο κυριαρχεί σε ολόκληρη τη συλλογή, όπως και η επίγνωση της προσωρινότητας, ενώ απολείπουν δραματικοί μελοδραματισμοί για την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και τη νομοτελειακή φθορά των πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου