Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (ΝΟΡΜΑΝ ΜΕΪΛΕΡ)

Μια ιδιόμορφη ιστορία, μέσω του στόματος ενός ασυνήθιστου αφηγητή, έμελλε να μας αφηγηθεί ο κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας και διανοούμενος Νόρμαν Μέιλερ, στο κύκνειο άσμα του.

Ποιος είναι, όμως, ο Ντίντερ, που μας αφηγείται αυτή την παράξενη ιστορία και γιατί ερευνά το παρελθόν του Αδόλφου Χίτλερ; Είναι αληθές ότι ακολουθεί εντολή του Χάινριχ Χίμλερ, ή μήπως είναι κατά πολύ ανώτερες οι δυνάμεις που προΐστανται της δράσης του;

Ο Μέιλερ μας δίνει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που εντυπωσιάζει, τόσο για τη θεματική του, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνει την ιστορία του, μέσα από μια απαράμιλλη μίξη του ιστορικού με το φανταστικό και το υποθετικό στοιχείο.

Η παιδική ζωή του Αδόλφου, όπως την σκιαγραφεί ο μεγάλος συγγραφέας δεν διαφέρει κατά πολύ από τη ζωή πολλών άλλων ανθρώπων της εποχής του.

Η πριμοδότηση του όμως από κάποια ανώτερη σκοτεινή δύναμη δίνει μια ιδιαίτερη επιδραστική σημασία σε κάθε ανθρώπινη, καθημερινή του εμπειρία.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα, αν όχι το κορυφαίο έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, που μοιάζει με ένα μικρό ψυχολογικό έπος, γραμμένο με ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος που σφραγίζεται από την πυκνότητα της γραφής ενός δημιουργού που έζησε αμφιβάλλοντας διαρκώς για τις συγγραφικές του αρετές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου