Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

STREETS KINGS (ΑΡΧΕΙΟ Β)

Στην εποχή των «μίντια», της πολύπλευρης ενημέρωσης και των κλειστών κυκλωμάτων, όπου η πληροφορία ισοδυναμεί με χρυσάφι και η διαχείρισή της με συσσώρευση τεράστιας δύναμης, τα μυστικά των άλλων μοιάζουν με ένα πανίσχυρο νόμισμα που εξαργυρώνεται σε πλούτο, αυτοπροστασία, κοινωνική ανέλιξη και εξουσία.

Στο στόρι έχουμε την εν ψυχρώ δολοφονία, από έναν αποφασιστικό και γενναίο αστυνομικό, μιας ομάδας Κορεατών κακοποιών, που εκτός των άλλων ανομημάτων τους είχαν διαπράξει και το αδίκημα της απαγωγής δύο μικρών κοριτσιών. Δολοφονία η οποία στην τηλεοπτική ρητορεία χαρακτηρίζεται ηρωική. Αυτό το συμβάν όμως δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα, παρά μόνο για όσο χρειάζεται προκειμένου να μας αποκαλύψει ορισμένα στοιχεία από τον χαρακτήρα του βασικού ήρωα της ταινίας Tom Ludlow και των πρακτικών που ακολουθεί προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις υποθέσεις που αναλαμβάνει.

Αμέσως μετά από αυτό το περιστατικό ο Tom θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας που διεξάγει η υπηρεσία των εσωτερικών υποθέσεων και θα πειστεί ότι ο ίδιος βρίσκεται στο στόχαστρο των υπευθύνων της.

Το πρόβλημα, όμως, που αντιμετωπίζει, δεν είναι μόνο ένας έλεγχος ρουτίνας εναντίον του στα πλαίσια μιας υπηρεσίας όπου όλοι, λίγο ως πολύ, έχουνε τη «φωλιά τους λερωμένη», αλλά ο ίδιος του ο εαυτός και η θέση του μέσα στις τάξεις «συναδελφικής» οικογένειας που πάντοτε μέχρι εκείνη την ώρα τον κάλυπτε και του φερόταν με φροντίδα και γενναιοδωρία. Αλλά και κείνος από την πλευρά του ως αιχμή του δόρατος αναλάμβανε όσες υποθέσεις δεν τολμούσαν να προχωρήσουν οι υπόλοιποι. Άρα υπήρχε δούνε και λαβείν και η σχέση τους ήταν αμφίπλευρη, κάτι που περιπλέκει δραματικά την πλοκή της ταινίας.

Το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας, ενώπιόν του μάλιστα, ενός παλιού αγαπημένου του συναδέλφου, που τελευταία είχε αρχίσει να γίνεται πολύ ενοχλητικός στη μονάδα του, θα αποτελέσει το εφαλτήριο μιας δραματικής κλιμάκωσης της ιστορίας. Η απόπειρα του Tom να διαλευκάνει την υπόθεση και να φτάσει στους δολοφόνους του συναδέλφου του, θα αποδειχθεί αποκαλυπτική τόσο για το χώρο μέσα στον οποίο κινείται, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα που αγόγγυστα υπηρετεί.

Ο David Ayer έφτιαξε μια ταινία που ελάχιστα παρεκκλίνει αφηγηματικά από τις πρότερες αστυνομικές περιπέτειες, που επιχείρησαν να θέσουν το δάχτυλο στην πληγή της διαφθοράς των κρατικών λειτουργών. Με γρήγορο ρυθμό, κοφτό μοντάζ, λειτουργική ωμότητα, καλές ερμηνείες και εκφραστικότητα, μας αφηγείται μια ιστορία αρκετά προβλέψιμη στο σύνολό της, για το αδίστακτο βασίλειο των μυστικών που εξουσιάζει τις βίαιες νύχτες των μεγαλουπόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου