Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η ΗΡΕΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ


Η ηρεμία που έπεται μιας καταιγίδας είναι συνήθως διαφορετική από εκείνη που προηγείται. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μούδιασμα που καθηλώνει τους ανθρώπους σε στάση αναμονής και περισυλλογής, έτσι ώστε, αν πριν από το φυσικό φαινόμενο κάποιοι αναρωτιόντουσαν για το ενδεχόμενο μέγεθος της ισχύς του, αμέσως μετά αναμένουν, με χαλαρωμένες συνήθως αντιστάσεις, τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει στη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Κυριολεκτικά, η καταιγίδα των νέων μέτρων της χθεσινής ημέρας ήταν σφοδρή, περισσότερο ίσως κι απ ότι ανέμεναν οι πολίτες. Ωστόσο, είχε προαναγγελθεί, μέσω τεχνικών διαρροών, και μας βρήκε σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένους για τα χειρότερα. Φυσικά, η πραγματική αποδοχή ή όχι των μέτρων από την πλευρά της κοινωνίας θα δοκιμαστεί στην πράξη. Διότι, στη θεωρία, όλοι μας συνεισφέρουμε τα “μέγιστα” στους εθνικούς σκοπούς εδώ και δεκαετίες. Στην αγορά λοιπόν και στους χώρους εργασίας θα δούμε την αποτίμηση της μετρολογίας, εκεί όπου διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις αναφορικά με τον στόχο της περιστολής των δαπανών, αλλά όχι αντίστοιχες σε σχέση με αυτόν της αύξησης των εσόδων. Άλλωστε, σ αυτό το δεύτερο σκέλος απαιτούνται πιο ευφάνταστες πολιτικές από το «πονάει κεφάλι…κόβει κεφάλι».

Μάλιστα, την ώρα που τα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούν να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους στις βάσεις μιας δυσοίωνης και μιας ελπιδοφόρας προοπτικής και που εξετάζεται πλέον σοβαρά ως ενδεχόμένη δυνατότητα η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, από τη στιγμή μάλιστα που η ΕΕ, δεν δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της με βάση τα συμφωνηθέντα, οι Έλληνες πολίτες προσπαθούν να "στεγνώσουν" από τη χθεσινή "κακοκαιρία", με κυρίαρχη την αίσθηση αυτής της περίεργης ηρεμίας που αισθάνεται κάποιος όταν του απομένουν πια όλο και λιγότερα πράγματα να απωλέσει.

Αν και δεν θα ήταν φρόνιμο στο σημείο αυτό να βιαστούμε, λέγοντας ότι βρισκόμαστε αισίως στο ταβάνι των παραχωρήσεών μας στο όνομα της εθνικής υπόθεσης, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάποιο επιπλέον μέτρο. Αλλά και αν προκύψει, θεωρώ ότι η αντίδραση των πολιτών, θα έχει σαφώς πολλαπλασιαστική ισχύ. Διότι, προφανώς, θα έχει γίνει αντιληπτό, ότι παίζονται στην πλάτη τους παιχνίδια αλλότρια με το θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου