Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Καταναλωτική αποτοξίνωση


Ένας από τους παράγοντες που δεν συνυπολογίζονται ευθέως κάθε φορά που διερευνούμε τους λόγους για τους οποίους η ελληνική οικονομία έχει υποστεί τέτοιας κλίμακας καθίζηση είναι ο καταναλωτικός κορεσμός των Ελλήνων.

Με απλά λόγια, κι αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια και παρά το κλίμα λιτότητας που ψευδεπίγραφα καλλιεργούνταν, οι πολίτες της χώρας κατανάλωναν ασύστολα, χωρίς μέτρο, περιορισμούς και πρόνοια για το μέλλον, σήμερα ακολουθούνε συμπεριφορές καταναλωτικής αποτοξίνωσης.

Άλλωστε, οι τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών που παράγει η μικρή στο «δέμας» Ελλάδα,, αποδεικνύει σήμερα το μέγεθος της καταναλωτικής κραιπάλης, που οδήγησε τελικά τους Έλληνες σ αυτή την ιδιότυπη “στάση” αγορών.

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας που οι Έλληνες σήμερα αποδεικνύουν τέτοια καταναλωτική απροθυμία, όπως και έλλειψη αλληλεγγύης προς την ελληνική αγορά είναι οι στάση που έμποροι και επιχειρηματίες επεδείκνυαν τα χρόνια των παχιών αγελάδων, όταν σε μεγάλο βαθμό κερδοσκοπούσαν αφειδώς, δημιουργώντας δικές τους νομοτέλειες στην αγορά, στραγγαλίζοντας τη λογική, πιέζοντας αφόρητα το εισόδημα του πολίτη, επιδεικνύοντας τελικά μια αλαζονεία, τους καρπούς της οποίας ήρθε ο καιρός σήμερα να θερίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου