Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Sin Nobre


Μια ιστορία για όσους επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι προς το άγνωστο μιας νέας πατρίδας δεν θα μπορούσε να κουβαλάει ούτε εξεζητημένα ονόματα, αλλά ούτε και περιττές αποσκευές. Άλλωστε, οι άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους για να περάσουν τα σύνορα αναζητούν μια νέα ταυτότητα κι ένα νέο όνομα που θα τους επιτρέψει να προσαρμοστούν με ομαλό τρόπο στη νέα πραγματικότητα.

Σε μια τέτοια διαδρομή δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν όλες εκείνες οι ζωτικές διακυμάνσεις που ξεδιπλώνουν με απότομο τρόπο το νήμα μιας πορείας προς μια καλύτερη ζωή και επιτείνουν τη δραματοποίηση της μετανάστευσης. Μεταξύ ήρεμου ανθρωπισμού, βίας, γέλιου και υπαρξιακής αγωνίας, οι πρωταγωνιστές του «Sin Nobre» αφήνονται στη βούληση μιας ανώτερης δύναμης που φροντίζει να γεμίσει με περιπέτειες τη ζωή όσων ανθρώπων εγκαταλείπουν τις εστίες τους , είτε για να τους εκμαιεύσει τη δύναμη να διορθώσουν την ατυχία του να γεννηθούν σ ένα τόπο που δεν μπορεί να τους συντηρήσει, είτε για να τους προσφέρει τη σοφία και τα ανεπανάληπτα μαθήματα που χρειάζονται για να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και μαζί το ιδιαίτερο πνεύμα της γενέτειρας τους.

Στο ένα σκέλος της ιστορίας η Σάρα μια νεαρή γυναίκα από την Ονδούρα επιχειρεί μέσω Γουατεμάλας και Μεξικό να προσπελάσει το Νιου Τζέρσει.
Ταξιδεύει μαζί με τον πατέρα και το θείο της στην οροφή ενός τρένου.
Στην άλλη ιστορία του φιλμ ο Κάσπαρ, ένας νεαρός άνδρας με καταγωγή από το Μεξικό προσπαθεί να διασχίσει το δικό του μονοπάτι προς την γη της επαγγελίας. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και μια ιδιαίτερη φιλία θα γεννηθεί ανάμεσα στους δύο νέους ανθρώπους.

To "Sin Nobre" είναι ένα αξιοπρεπές, συμπαθητικό φιλμ για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι μετανάστες προκειμένου να προσεγγίσουν το ξεθωριασμένο, αλλά υπαρκτό για πολλούς γειτονικούς λαούς «αμερικανικό όνειρο».

Εμπνευσμένο από μια αληθινά τραγική ιστορία που διαδραματίστηκε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού το 2003, το βραβευμένο για τη σκηνοθεσία του στο έγκριτο φεστιβάλ Sundance του 2009 φίλμ του Cary Fukunaga επιχειρεί μια ειλικρινή και ήρεμη προσέγγιση σε ένα θέμα που κινεί ολόκληρο τον κόσμο.
Οι κακουχίες των ανθρώπων που ψάχνουν για πατρίδα δημιουργούν κάποιες φορές τέτοιο πλούτο νοημάτων που θα τον ζήλευαν ακόμα και οι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην στασιμότητα της ευμάρειας και της πληκτική ειρήνης που κυριαρχεί στον τόπο τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 6,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου