Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ο "βρώμικος" Ηρακλής του "καθαρού" ελληνικού ποδοσφαίρου


Το 1980, ο Ηρακλής τιμωρείται με υποβιβασμό για απόπειρα δωροδοκίας ενός ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, ονόματι Πέλλιoς. Ένα παράπτωμα, το οποίο, στον αγγελικά πλασμένο χώρο του ελληνικό ποδόσφαιρο, συνήθως δεν αποδεικνύεται ποτέ, αλλά και όταν αυτό συμβαίνει τιμωρείται στην χειρότερη περίπτωση με αφαίρεση κάποιων ελάχιστων βαθμών από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Τότε κάμπτεται απότομα μια ανοδική αγωνιστική πορεία του «γηραιού» που πληρώνει την ανοησία ορισμένων παραγόντων του, με μια χαμένη χρονιά στη Β΄εθνική, αλλά κυρίως χάνεται ένας τίτλος στον τελικό κυπέλλου με την Καστοριά, όπου οι παίκτες του Ηρακλή κατεβαίνουν στο τερέν μουδιασμένοι και παραδίδονται αμαχητί.

Σήμερα, η ιστορικότερη ομάδα της Ελλάδας βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μιας επιχείρησης επιλεκτικής εφαρμογής των κανονισμών, καθώς η επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ αποφάσισε ότι ο φάκελος του Ηρακλή δεν πληροί τις προϋποθέσεις για συμμετοχή της ομάδας στο επόμενο πρωτάθλημα της καταχρεωμένης Superleague.
Τυπικά η αίτηση είναι δεκτή ουσιαστικά όμως όχι, αναφέρει το φαξ με το οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση της απόρριψης της αίτησης για αδειοδότηση της ΠΑΕ Ηρακλής.
Κι εδώ ξεκινάει το τραγελαφικό της υπόθεσης που θέλει ένα δύο μέλη μιας επιτροπής να διαθέτουν στη διακριτική τους ευχέρεια τη δυνατότητα να υποβιβάζουν ένα σύλλογο ιστορίας 102 ετών, για λόγους που μόνο αστείοι φαντάζουν στη χώρα της ατελείωτης καμαρίλας και των σκοτεινών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Όλοι μας φυσικά ευχόμαστε να γίνουμε κάποια μέρα Σουηδία, ώστε να έχουμε ως πολίτες τυφλή εμπιστοσύνη στην δικαιοκρισία μιας επιτροπής που αναλαμβάνει το έργο της αξιολόγησης των φακέλων αδειοδότησης των ποδοσφαιρικών συλλόγων, αλλά θα πιστέψουμε ότι κάτι πραγματικά αρχίζει να αλλάζει μόνο όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι, απέναντι στους καταχρεωμένους ισχυρούς του ποδοσφαίρου και της κοινωνίας. Γιατί το συγκεκριμένο έργο το έχουμε δει πολλές φορές και γνωρίζουμε τι πόλεμος συμφερόντων διεξάγεται στον χώρο του ποδοσφαίρου, για να πιστέψουμε ότι πρόκειται για μια αντικειμενική και αδιάβλητη απόφαση που μάλιστα θα έχει και συνέχεια.

Ας μας εξηγήσουν λοιπόν πρώτα οι υπεύθυνοι γιατί άλλαξε εν μία νυκτί ο κανονισμός του πρωταθλήματος, ώστε να μην ανεβαίνει ομάδα από τη Β΄εθνική, αλλά να παραμένει ομάδα που υποβιβάστηκε από την Σούπερ Λίγκα, αν δεν δοθεί η πολυπόθητη αδειοδότηση σε κάποια ομάδα, ας ανοίξουν και ας βγάλουν στο φως τους φακέλους όλων των ομάδων, ώστε να στηριχθεί η βασιμότητα του επιχειρήματος ότι ο φάκελος του Ηρακλή, υπολείπεται από των υπόλοιπων ομάδων και ας τιμωρήσουν κατόπιν έστω και μ αυτή τη δυσανάλογη ποινή μια ομάδα από τις ελάχιστες που παράγουν ποιοτικό ποδόσφαιρο και Έλληνες ποδοσφαιριστές. Επειδή όμως το έργο το είδαμε και το 1980 και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από την επόμενη ημέρα ο κανονισμός θα γίνει και πάλι κουρελόχαρτο και οι ίδιοι άνθρωποι θα κρίνουν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά παρόμοιες περιπτώσεις ο κόσμος του Ηρακλή, έχει απόλυτο δίκιο όταν εξεγείρεται επειδή γνωρίζει πολύ καλά το αίσθημα της αδικίας που δημιουργεί η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου σε μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου