Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ο Καραγκιόζης Σουηδός


Όταν ο Καραγκιόζης αποφάσισε να γίνει γιατρός, προκάλεσε δια της αποφάσεώς του αυτής, σωρεία γκροτσέσκων καταστάσεων. Κι αυτό γιατί, ούτε σπουδές είχε, ούτε γνώσεις διέθετε, αλλά ούτε και δεξιότητες για να ασκήσει το ιερό λειτούργημα.

Σήμερα λοιπόν που προσπαθεί να γίνει Σουηδός παράγοντας στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, επειδή νομίζει ότι αυτό είναι κάπως πιο εύκολο, θα ξεπεράσει σε τυπολατρία ακόμα και το πρωτότυπο δείγμα.
Κατόπιν, όμως, κι αφού αφήσει πίσω του ένα δυο θύματα, από αυτά που το σύστημα εκμεταλλεύεται μια συγκοιριακή αδυναμία τους, για να μπορέσει να τα μασήσει, θα επιστρέψει στην πραγματική του φύση.
Γιατί από Καραγκιόζης δε γίνεσαι Σουηδός ούτε με το έτσι θέλω ούτε και από την μία ημέρα στην άλλη. Και κυρίως δεν γίνεσαι επειδή το υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σου. Χρειάζεσαι παιδεία, ελεύθερη βούληση, αποφασιστικότητα και γενναιότητα απέναντι κυρίως στους ισχυρούς . Βέβαια γι αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που θα διαπρέπεις στο νέο σου ρόλο θα έχεις εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές από αυτό το αχανές καζάνι μέσα στο οποίο κοχλάζει η ελληνική υποκρισία.

Αν λέγεσαι λοιπόν ΣΔΟΕ και ελέγξεις με αυστηρότητα μια από τις είκοσι επιχείρησεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά σε μια γειτονιά θα δεις τους 19 συναδέλφους του εμπόρου που πιάστηκε στη φάκα να τον ψέγουν για την αντικοινωνική του συμπεριφορά. Κι ας άρχισαν μόλις εχθές προχθές να κόβουν αποδείξεις.

Αν λέγεσαι επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ και ανακαλύψεις στο φάκελο μιας ομάδας, κάποιες ελλείψεις που απλώς μπορούν να διευθετηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα και με τις επιταγές της UEFA, θα συναντήσεις μαζί με την ήπια αποδοχή των φορέων που απέστειλαν τους υπόλοιπους «άψογους» φακέλους και τη μεγάλη ευκαιρία σου να δείξεις ότι συμμετέχεις σ ένα σύστημα που έχει αρχίσει να λειτουργεί. Θα εξάρεις την πληρότητα των υπολοίπων φακέλων που δεν πα να ανήκουν σε ομάδες που χρωστούν στο δημόσιο υπερπολλαπλάσια ποσά από την ασυνεπή ομάδα, που απλώς πλήρωσε εκπρόθεσμα κάποιες οφειλές της, δεν πα να εμπλέκονται σε στημένους αγώνες για το στοίχημα, αυτό που μετράει είναι ο φάκελος και οι προδιαγραφές του.

Τελικά τα πράγματα είναι απλά. Ο Ηρακλής τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε αγωνιστική και διοικητική ανυποληψία και είναι πραγματικό θαύμα το γεγονός ότι επιβίωσε ουσιαστικά ακέφαλος μέσα από σφαγιαστικές διαιτησίες, εκληματικά λάθη των διοικήσεών του και σκοτεινά παρασκήνια. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι η κακοδιαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων έφερε την ομάδα με ένα χρέος το οποίο αποπληρώνει συνεπώς μήνα μήνα. Χρέος που ούτε πρωταθλήματα και κύπελλα απέφερε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά ούτε και διακρίσεις προκειμένου να χρησιμοποίησει αργότερα μια τεχνητή δυναμική για την απαλυφή του όπως έχουν κάνει κατά καιρούς οι περισσότερες ομάδες που σήμερα καγχάζουν ότι διαθέτουν ένδοξη ιστορία και αποστέλλουν πλήρεις φακέλους συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Η γνώριμη στρατηγική του στυλ χρεώνομαι παίρνω πρωταθλήματα, κύπελλα, εξασφαλίζω διακρίσεις, γιγαντώνομαι και κατόπιν χρησιμοποιώ την δυναμική που μου προσδίδουν αυτές οι επιτυχίες για να πιέσω τις κυβερνήσεις να μου σβήσουν το χρέος δεν αφορά τον Ηρακλή. Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω ,δε ζητά χαριστικά απολύτως τίποτα. Παρά μόνο την εφαρμογή του αυτονήτου σκεπτικού που λέει ότι τα πρωταθλήματα κρίνονται εντός των αγωνιστικών χώρων και όχι στα χαρτιά ή παρασκηνιακά. Γιατί τελικά οι φάκελοι αργά ή γρήγορα βελτιώνονται. Έστω κι αν δεν είναι αυτοί που θα βελτιώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο παράγει μέτριους ποδοσφαιριστές, αλλά έξοχους λογιστές, επιχειρηματίες και δικηγόρους..

Ας φτιάξουν λοιπόν οι ομάδες ακαδημίες δικηγόρων, επιχειρηματιών, λογιστών γιατί αποδείχθηκε ότι ούτε γνωρίζουν από ποδόσφαιρο, ούτε και θέλουν να μάθουν. Άλλωστε το διαδικαστικό είναι το σημαίνον σ αυτή τη χώρα.

Ωστόσο, το να αποπέμψει η Superleague για λόγους μη αγωνιστικούς μια ομάδα συνηφασμένη με τις ελάχιστες περιόδους καλού ποδοσφαίρου που είδαμε στην μακρόχρονη ιστορία της διοργάνωσης, αλλά κυρίως μια ομάδα που ολοκληρωνόντας τους κύκλους της μιζέριας στους οποίους συχνά εισέρχεται εξαιτίας των ασύμβατων με την εποχή ιδανικών που πρεσβεύει, επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα θεάματος και αγωνιστικής εντιμότητας, αποτελεί μια πολυτέλεια που μόνο ο Καραγκιόζης Σουηδός θα μπορούσε πραγματικά να απολαύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου