Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ατελέσφορα γεφύρια του διαλόγου


Εκτός από την πολιτική, στην Ελλάδα, και η συζήτηση έχει καταστεί τέχνη του εφικτού. Έτσι, μ ένα συνήθως αδιασαφήνιστο δια ταύτα, κάθε απόπειρα ανταλλαγής απόψεων κατατείνει συνήθως στην κοιλάδα με τους βάλτους των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και των άκομψων θυμών, για μια τελική αναμέτρηση που δεν οδηγεί πουθενά.

Γι αυτό και η θεμελίωση ενός πολιτισμένου πλαισίου διαλόγου που θα προϋπόθετε ότι κάθε συζήτηση πρέπει να οδηγεί κάπου κι όχι αποκλειστικά στην επικράτηση κάποιων συγκεκριμένων θέσεων έναντι άλλων, παραμένει για την εγχώρια επικοινωνία ακόμα μια ουτοπική αν και αρκετά καλλιεπής άλυτη συνάρτηση.

Με απλά λόγια, η αρχιτεκτονική λογική των γεφυριών της Άρτας έχει μετακυλιστεί εδώ και αρκετό καιρό από την αρένα της πολιτικής στην καθημερινότητά μας, αφήνοντας πίσω της διαρκώς ημιτελείς προσπάθειες.

Ως εκ τούτου, από την αίθουσα της βουλής έως και το τελευταίο καφενείο της χώρας η προσπάθεια να καλυφθεί μια φωνή από κάποια άλλη περιορίζει στα όρια της στατιστικής αυθάδειας τις πιθανότητες εύρεσης κοινών συνισταμένων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις των προβλημάτων.

Εξάλλου, η επικρατούσα αντίληψη, ότι όποιος προσεγγίζει κάποιον για να του μιλήσει έχει υποχρεωτικά στο μυαλό του δεύτερες σκέψεις που τον απειλούν άμεσα, γιγαντώνει ακόμα περισσότερο την καχυποψία που τρέφουμε μεταξύ μας. Τελικά, όμως, αν δεν αλλάξει το ίδιο το πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελείται ο διάλογος στην Ελλάδα, όλες οι υπόλοιπες αλλαγές θα παραμένουν ανολοκλήρωτες, προσχηματικές και άγονες. Υπό αυτή την έννοια, θα έχουμε πάντα την ανάγκη να αλλάζουν όλα εκ βάθρων, στραγγαλίζοντας με τα ίδια μας τα χέρια την έννοια της συνέχειας, που όντας βαθιά ανθρωπιστική, κτίζει πάνω στα θετικά των προηγουμένων, αναγνωρίζοντας ότι κάθε αλήθεια εκτός του ότι εξυπηρετεί πάντοτε την προοδευτική συνέχεια, αρέσκεται και από τη φύση της στο να περιενδύεται όλες τις πιθανές αποχρώσεις του γκρι, έχοντας ως αντικειμενικό της εχθρό τον μηδενισμό και την ισοπέδωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου