Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Εκτός και αν….


Κλιμακώνονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να προχωράει εντός του 2011 σε ήπια και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της.

Μάλιστα οι Financial Times προσδιορίζουν χρονικά αυτό το διάστημα στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του νέου έτους, ώστε να μπορέσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι Έλληνες να πάνε διακοπές.

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με το κλίμα αντιστροφής της ψυχολογίας που θέλει να περάσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Εξακολουθούν όμως να είναι ανησυχητικά διότι εκπορεύονται από κύκλους και πηγές που έρχονται σε άμεση επαφή με τους δανειστές της χώρας.

Και είναι τελικά λογικό ότι αν οι δανειστές της Ελλάδας θεωρήσουν ότι θα εξυπηρετούσε το μακροχρόνιο συμφέρον τους η απώλεια ορισμένων εφήμερων εσόδων από τις τοκισμένες επιστροφές των πιστώσεών τους, δύσκολα ένα πολιτικό σύστημα θα απέρριπτε τον πειρασμό της υπαγωγή της χώρας σε ένα καθεστώς ήπιας χρεοκοπίας.

Βέβαια η οικονομική είναι μια δαιδαλώδης επιστήμη με απίστευτες πολιτικο-κοινωνικές παραμέτρους, οι οποίες διαρκώς δημιουργούν νέες ερμηνείες των σταθερών της δεδομένων.

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά, η αρνητικά επιχρισμένη έννοια της χρεοκοπίας θα μπορούσε κάποτε να αποδειχτεί λιγότερο επώδυνη από το κλίμα που εκπέμπουν οι ζοφερές συνδηλώσεις της.

Κι από την άλλη, αν αποδεχτούμε ότι τα πάντα στην πολιτική είναι θέμα διαφορετικών ερμηνειών και πολλαπλών αναγνώσεων, θα μπορούσε να αναγνώσει κανείς στο εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και ένα στίγμα προκαταβολικής εφαρμογής των επιπτώσεων μιας τεχνητής χρεοκοπίας. Έτσι ώστε, όταν θα έχει φτάσει η στιγμή να δηλώσει η Ελλάδα αδυναμία ανταπόκρισης στους δυσβάστακτους οικονομικούς όρους που της έχουν επιβάλλει οι δανειστές της , μεγάλο μέρος των κοινωνικών επιπτώσεων να έχει ήδη πληρωθεί προκαταβολικά από τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου