Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

The Way Back


Το χρονικό ενός πραγματικού άθλου αφηγείται ο Peter Weir στο “The Way Back”. Ενός θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης που κινεί γη και ουρανό και υποτάσσει θεούς και δαίμονες προκειμένου να διεκδικήσει την ελευθερία της, την μέγιστη των αξιών.

Η διπλή εισβολή στην Πολωνία, του Χίτλερ από τα δυτικά και του Στάλιν από τα Ανατολικά ,επιφέρουν τον τεμαχισμό της χώρας και την εκκίνηση του διεθνούς μοιράσματος του κόσμου σε ζώνες επιρροής.

Ένας Πολωνός αξιωματικός αντιμετωπίζει από τους Σοβιετικούς σοβαρές κατηγορίες που αφορούν στη συμμετοχή του σε κατασκοπικές δράσεις.

Οι κατακτητές προκειμένου να δέσουν την υπόθεση και να τον εξωθήσουν στην υπογραφή της ομολογίας επιστρατεύουν την σύζυγό του, η οποία εξαναγκάζεται να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες.

Ως εχθρός του λαού, ο αξιωματικός οδηγείται σε ένα γκούλανγκ της Σιβηρίας για να εκτίσει ποινή απομόνωσης 20 ετών.

Εκεί θα συνειδητοποιήσει ότι το ρίσκο μιας ενδεχόμενης απόπειρας διαφυγής από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που αποστραγγίζει κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας αξίζει όσο τίποτε άλλο, ακόμη κι αν πρόκειται να σφραγιστεί με τον ίδιο του τον θάνατο.

Με συνοπτικές διαδικασίες εξυφαίνει στο μυαλό του ένα πλάνο απόδρασης και γρήγορα βρίσκει πρόθυμους συνοδοιπόρους στα πρόσωπα ενός ρώσου εγκληματία, τριών συμπατριωτών του κι ενός Αμερικανού.

Με προορισμό την Ινδία και έπαθλο την ελευθερία τους οι αποφασισμένοι αλλά και εξαθλιωμένοι άνδρες θα ξεκινήσουν για να καλύψουν μια απόσταση πάνω από 6.500 χιλιόμετρων, διασχίζοντας ένα αφιλόξενο και βίαιο φυσικό περιβάλλον που εκτείνεται από τις πολικές θερμοκρασίες της Σιβηρίας, έως τις καταδικαστικές έρημους της αχανούς Μογγολίας.

Στην νέα του ταινία, ο σημαντικός σκηνοθέτης Peter Weir σκιαγραφεί τις ποιότητες αλλά και τις απαξίες που αναπτύσσει ο άνθρωπος της επιβίωσης.
Μας τονίζει ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν είναι αρκετό για την ολοκλήρωση ενός απίστευτου άθλου. Απαιτούνται αισθήματα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο η καλοσύνη αποδεικνύεται πιο πολύτιμος σύμμαχος από την σκληρότητα και τον ατομισμό.
Τελικά, η κατάκτηση της ελευθερίας υπαγορεύει και υποχρεώσεις που δεν είναι όλοι έτοιμοι να αποδεχθούν. Είναι όμως το πιο ισχυρό κίνητρο που μπορεί να αποκτήσει η ανθρώπινη φύση που αποστρέφεται κάθε έννοια ζυγού και περιορισμών.

Εντυπωσιακά επικά πλάνα, χιουμοριστικές ανακουφίσεις, προσεγμένη φωτογραφία, συνετή χρήση της μουσικής και του ρυθμού αλλά κυρίως πολύ πειστικές ερμηνείες από ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών μετατρέπουν ένα ατελείωτο οδοιπορικό σ ένα ταξίδι αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης. Στο ενεργητικό αυτής της περιπέτειας της ανθρώπινης φύσης που θέλησε να μας αφηγηθεί ο Peter Weir προστίθεται και μια ακόμη διάσταση: η φιλότιμη αν και ανολοκλήρωτη προσπάθεια του σκηνοθέτη να αναπτύξει επαρκώς τους χαρακτήρες της ταινίες, μια αποστολή εξ ορισμού δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτοί βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει όπως και το φυσικό περιβάλλον που δοκιμάζει διαρκώς τις αντοχές τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου