Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αόρατες πόλεις (Αφήγημα του Ίταλο Καλβίνο)


Γεννημένος στις 15 Οκτώβρη 1923 στην Κούβα, ο σπουδαίος διανοούμενος Ίταλο Καλβίνο, μεγαλώνει σ ένα οικογενειακό περιβάλλον με κυρίαρχο το στοιχείο της επιστημοσύνης και της έρευνας. Ακολουθώντας τους γονείς και τον αδελφό του εγκαθίσταται σε νεαρή ηλικία στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στο Σαν Ρέμο, ενώ σαν ενήλικας πια μετακομίζει στο Τορίνο και κατόπιν στο Μιλάνο, εντάσσεται στους παρτιζάνους της ιταλικής αντίστασης και συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες και έντυπα της εποχής. Προτού πεθάνει στις 19 Σεπτεμβρίου 1985 στη Σιένα, αφήνει μια πλούσια πνευματική παρακαταθήκη με πεζά, δοκίμια, δημοσιογραφικά κείμενα και μανιφέστα, ταξιδεύει στον κόσμο , κερδίζει λογοτεχνικά βραβεία, κρεμάει στο στήθος του το ύψιστο γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μελετάει με πάθος φυσιοδίφη τους κλασικούς και σε μια συνάντησή του το Μάη του 1968 με τον Ρεημόν Κενό, σφραγίζει με καθοριστικό τρόπο το λογοτεχνικό του ύφος που χαρακτηρίζεται από βάθος, πυκνότητα και φιλοσοφική ωριμότητα.

Το βιβλίο του οι αόρατες πόλεις αποτελεί μια λογοτεχνική αποκάλυψη άκρως αντιπροσωπευτική του ύφους του, με την οποία αναδεικνύει την σχέση των πόλεων με την ανθρώπινη μοίρα και την ιστορία.

Ο Καλβίνο συνομιλεί με τις πόλεις του μέσα από σύντομα λογοτεχνικά αποσπάσματα που συνθέτουν συνολικά ένα αφήγημα πλούσιο σε λογοτεχνικές αρετές και ταξιδιωτικά νοήματα.
Μια πύκνωση του λόγου και της ουσίας των πεπραγμένων, τόσο ευεργετική και γόνιμη που καταφέρνει να κινητοποιήσει ολόκληρο το ψυχικό και πνευματικό δυναμικό του αναγνώστη και ένα κείμενο που δεν σου επιτρέπει να αποξεχαστείς, να αφαιρεθείς και να μην του αφοσιωθείς ολόψυχα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου στο κατάστρωμά του.

Στο αριστούργημά του ο Ίταλο Καλβίνο περισυλλέγεται σχετικά με τις πόλεις και τις αβίωτες συνθήκες που διαμορφώνουν σαν κατασκευές και εφευρήματα, αναγνωρίζοντας στην διαχρονική κρίση τους την άλλη όψη του νομίσματος της περιβαλλοντικής κρίσης.

Ο Μάρκο Πόλο του Καλβίνο επισκέπτεται πόλεις που δεν υπάρχουν σε κανέναν χάρτη, πόλεις παράξενες, μυστήριες, απόκοσμες, καθηλωτικές, και απομυζεί όλες εκείνες τις αστικές λεπτομέρειες που συνθέτουν τον μύθο της πόλης, ως σημεία συνάντησης και ανταλλαγών, όχι μόνο εμπορευμάτων, όπως παραδέχεται, αλλά και λέξεων, εμπειριών και συναισθημάτων, σκιαγραφεί με αδρότητα τα περιγράμματα μιας πραγματικότητας με ποικίλες εκφάνσεις και προσπαθεί να ανασύρει στην επιφάνεια τις δυνάμεις εκείνες που καθορίζουν τα σχήματα και τις προοπτικές ενός τόπου.
Κτίζοντας, τελικά, το επιστέγασμα του βιβλίου του με όμορφες και αισιόδοξες εικόνες, ο συγγραφέας επιδιώκει να εξοβελίσει την συνηθισμένη μεμψιμοιρία, απαισιοδοξία και δυστυχία που συχνά νιώθουμε, όντας εγκλωβισμένοι στην αστική μας πραγματικότητα, κινούμενος όμως γύρω από έναν άξονα ειλικρίνειας που δεν θα εξωράιζε ποτέ τις παραμέτρους μιας κατασκευασμένης πραγματικότητας που ούτως ή άλλως ρίχνει βαριά σκιά στις ζωές μας και είναι σχεδόν αδύνατο να αποδώσει δραματικές βελτιώσεις και θεαματικές αλλαγές.

Εκδ. Καστανιώτη-Εικοστός αιώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου