Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

The American (DVD)


Ένα ορεινό και αρκετά απομονωμένο χωριό στην κεντρική Ιταλία, θα γίνει το επόμενο καταφύγιο του Jack, ενός επαγγελματία εκτελεστή, όταν θα στραβώσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη αποστολή στη Σουηδία.

Τα δεδομένα, όμως για εκείνον έχουν αλλάξει άρδην και το συνειδητοποιεί όταν, προετοιμάζοντας την επόμενη αποστολή του, που σκοπεύει να είναι και το κύκνειο άσμα του, στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, διαπιστώνει ότι και ο ίδιος βρίσκεται πια στο στόχαστρο ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που βρίσκεται εν εξελίξει.

Στο ήσυχο χωριό ο Jack θα δοκιμάσει τις ψυχικές αντοχές του και την εμπιστοσύνη του προς τους ανθρώπους και θα αναζητήσει εξιλέωση για το εγκληματικό παρελθόν του, ενώ το προπύργιο μιας καινούργιας ζωής, θα αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα μέσα από την συναναστροφή του με την όμορφη πόρνη Clara και τον ενοχλητικά ειλικρινή και ευθύ παπά της ενορίας.

Η κινηματογραφική επιστροφή του «εικονολάτρη» Ολλανδού σκηνοθέτη Anton Corbijn, ο οποίος διέπρεψε στο ντεμπούτο του με το εξαιρετικό “Control”, αποτελεί ένα δεύτερο στιβαρό βήμα στο χώρο του κινηματογράφου, που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την εικαστική εμπειρία και την οπτική κουλτούρα που έχει αποκτήσει ως φωτογράφος πορτραίτων και σκηνοθέτης ολκής στον χώρο των video-clips, όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία που συνδυάζει την ευρωπαϊκή φωτιστική ατμόσφαιρα, το αμερικανικό σασπένς και την αγωνιώδη πλοκή που εμπλουτίζεται από δραματικά και ρομαντικά στοιχεία.

Η αφήγηση του Anton Corbijn, είναι εξαιρετικά ακριβής, ο ρυθμός της ταινίας ελλειπτικός και σφιχτός, ενώ τα ατμοσφαιρικά πλάνα από την επαρχία του Abruzzo και η ιδιαίτερα ντελικάτη ερμηνεία του George Clooney στο ρόλο του Jack προσδίδουν στην ταινία μερικές επιπλέον αξιοσημείωτες αρετές.

Ο «Αμερικάνος» διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο από το μυθιστόρημα του Martin Booth ('A Very Private Gentleman') γεγονός που του επέτρεψε να διαθέτει εξ αρχής στέρεους χαρακτήρες και μια ξεκάθαρα συμπαγή και εδραιωμένη ατμόσφαιρα ως βάσεις για μια ιδιαίτερα ρευστή ιστορία που εξελίσσεται σε διαφορετικά επίπεδα συναισθηματικής και εξωτερικής δράσης.

Είναι μια ταινία που σε μαγνητίζει, γιατί διαθέτει εσωτερικές αρετές, υπερασπίζεται την σημασία του κάδρου, υπονοεί περισσότερα απ όσα αποκαλύπτει, σου θυμίζει ένα σινεμά μεγάλων αξιών, αλλά κυρίως επειδή αποκαλύπτει τις δωρικές υποκριτικές δυνατότητες του George Clooney, ο οποίος καταθέτει με χαρακτηριστική ευχέρεια πιθανότατα μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου