Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πολύ ισχυρός για να πεθάνει


Ένα αδιόρατο χαμόγελο διαγραφόταν στο πρόσωπο του Ντομινίκ Στρος Καν καθώς άκουγε την απόφαση του δικαστηρίου να προχωρήσει στην αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους. Θα έλεγε κανείς ότι περισσότερο χαμογελούσε με τα μάτια του και λιγότερο με το στόμα. Η υπερμεγέθης καταβολή χρηματικής εγγύησης της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ δεν φαινόταν να τον απασχολεί. Άλλωστε, λεφτά υπάρχουν. Αποχωρώντας από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο βαθύπλουτος πολιτικός, έστειλε στην επίσης βαθύπλουτη σύζυγό του ένα νοερό φιλάκι, το οποίο συνέλαβε η κάμερα σε μια φευγαλέα της κίνηση.

Σαν να μαζεύτηκαν πολλές γλυκερές στιγμές σε μια σκηνή, σκέφτομαι, λίγες μόλις ώρες αφού το κατατονικό πρόσωπο του πρώην διευθυντή του διεθνούς νομισματικού ταμείου είχε γίνει φέτες σε εκατομμύρια τηλεοπτικούς δείκτες ανά τον κόσμο.

Επίσης, τις τελευταίες ώρες, παίζει πολύ συχνά στα τηλεοπτικά πλάνα η φιγούρα της γυναίκας του Γάλλου πολιτικού, να διασχίζει με αυτοπεποίθηση τα κάδρα από τη μια τους άκρη ως την άλλη. Εικόνα που εξανθρωπίζει ασυνείδητα την άγρια πράξη του πολιτικού θηρίου, που κι αυτό μοιάζει μετά το πρώτο σοκ να αρχίζει να συμμαζεύει τα κομμάτια του και να επιδιορθώνει την στραπατσαρισμένη του εικόνα.

Πριν από αρκετά χρόνια ήταν η Χίλαρι Κλίντον που έσωσε την πολιτική καριέρα του συζύγου της εκδηλώνοντας μια ανεξήγητη κατανόηση απέναντι στα ερωτικά του παραστρατήματα, που όμως είχε διττό αποτέλεσμα, καθώς από τη μια αμβλύνθηκαν κάπως οι επιπτώσεις από την περιπέτεια του Μπιλ Κλίντον, ενώ από την άλλη και η ίδια βγήκε πολιτικά κερδισμένη, ως υπόδειγμα γυναίκας και συζύγου που καταπίνει τον θυμό της για να μη χαλάσει το σπίτι της.
Πιθανότατα σήμερα η γυναίκα του Ντομινίκ Στρος Καν να αναλαμβάνει έναν ακόμα πιο απαιτητικό ρόλο, από εκείνον της Χίλαρι, αυτόν της αποκατάστασης της φήμης του συζύγου της. Μόνο που ο δικός της ο σύζυγος δεν εμπλέκεται απλά σε μια ερωτοδουλειά όπως ο πλανητάρχης, αλλά σε ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Κι όμως βρίσκει το κουράγιο να χαμογελάσει μπροστά στην κάμερα γεμάτος ικανοποίηση για την απόφαση της έδρας.
Πάνω σ αυτό το πρώτο κουράγιο, ο πολιτικός θα κτίσει την αναδόμηση της εικόνας του. Γνωρίζοντας ότι, σε χαλεπούς καιρούς σαν τους σημερινούς, η πλήρης αποκαθήλωση ενός συμβόλου της παγκόσμιας κυριαρχίας των αγορών δεν θα απέβαινε προς το συμφέρον του οικονομικού συστήματος, που απαιτεί από τους χρεωμένους λαούς πλήρη και υποδειγματική συμπεριφορά απέναντι στους όρους και τις υποχρεώσεις που τους επιβλήθηκαν, μπορεί να ελπίζει, αν όχι σε ένα θεαματικό πολιτικό come back, σίγουρα σε μια θεαματικά διαφορετική αντιμετώπιση του νομικού και πολιτικού συστήματος από αυτήν που θα είχε ένας κοινός βιαστής.
Πιστεύω ότι, πολύ σύντομα ο κόσμος θα αρχίσει να αναρωτιέται, αν πράγματι, αυτός ο ευχάριστος, φιλικός και γοητευτικός άνθρωπος, αυτός ο καλός σύζυγος και στοργικός πατέρας, ο προστάτης των χειμαζόμενων οικονομιών, αξίζει τελικά να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο τίμημα. Νέα στοιχεία θα δουν το φως της δημοσιότητας, μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά, θα διανθίσουν με δεικτικές αμφιβολίες την μεθοδευμένη μεταστροφή του κλίματος, κλονίζοντας την ισχυρή πεποίθηση μεγάλου μέρους του τηλεοπτικού κοινού που διάκειται με συμπάθεια προς το πραγματικό και μοναδικό θύμα. Τελικά, μπορεί και πολύ σύντομα να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε σχετικά με το ποιος επιτέλους είναι το πραγματικό θύμα αυτής της υπόθεσης και ποιος ο θύτης, η αμφιλεγόμενη μετανάστρια ή μήπως ο θεμέλιος λίθος του παγκόσμιου τοκογλυφικού συστήματος; Τον ρόλο αυτό, φυσικά θα τον αναλάβει η τηλεόραση, όπως και την προσπάθεια να μας εμφυσήσει τις δικές της απαντήσεις σχετικά με τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα. Γιατί πάνω απ όλα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους επόμενους δανεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου