Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Γράμματα σ ένα νέο ποιητή και σε μια νέα γυναίκα ( Ράινερ Μαρία Ρίλκε)

Ο Αυστρογερμανός Ράινερ Μαρία Ρίλκε ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Λυρικός ποιητής και πεζογράφος που ισορροπούσε μεταξύ της παραδοσιακής φόρμας και της νεότερης ποίησης και αντλούσε τα θέματά του από τη δυσλειτουργία της κοινωνίας, τη μοναξιά, τις εσωτερικές συγκρούσεις, την ηθική κατάπτωση. Πολυταξιδεμένος, ευαίσθητος και πνευματώδης, ο Ρίλκε γεννήθηκε στην Πράγα στις 4 Δεκεμβρίου 1875 από Γερμανούς γονείς  και πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 1926. Κορυφαία του έργα πρέπει να θεωρούνται τα Σονέτα στον Ορφέα, οι Ελεγείες του Ντουίνο, οι Δύο Ιστορίες της Πράγας και ο Βασιλιάς Μπόχους.
Στο βιβλίο Γράμματα σ ένα νέο ποιητή, γράμματα σε μια νέα γυναίκα ο Ρίλκε αναδεικνύει τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για ένα από τα ωραιότερα και γονιμότερα, όπως έλεγε, λογοτεχνικά είδη, την αλληλογραφία.
Είναι γράμματα που μιλούν για την ουσία της ποίησης, δηλαδή τα μικρά και ασήμαντα της καθημερινότητας. Σ αυτά στρέφει το φακό του ο Ρίλκε, θέλοντας να μιλήσει για τα μεγάλα και αιώνια, τη ζωή, το θάνατο, τον έρωτα, την τέχνη, τον προορισμό.


Σε μετάφραση Λουκίας Στέφου από τις εκδόσεις «Γνώση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου