Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Το λιοντάρι του Μποάζ Γιαχίν και του Γιαχίν Μποάζ (ΡΑΣΕΛ ΧΟΜΠΑΝ)


Μαγεία, πρωτοτυπία, εφευρετικότητα, αχαλίνωτη φαντασία. Αυτές είναι οι τέσσερις κολόνες πάνω στις οποίες οικοδομείται «Το λιοντάρι του Γιαχίν Μποάζ και του Μποάζ Γιαχίν», που είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ράσελ Χόμπαν, ενός αρκετά παραγνωρισμένου συγγραφέα, που για πολλούς θεωρείται ισάξιος του Τόλκιν και του Λιούις.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα σκηνικό όπου τα λιοντάρια έχουν εξαφανιστεί. Γι αυτό, μοιάζουν κάπως με τους παλιούς δράκους ή τα θρυλικά τέρατα των παραμυθιών, τους μονόκερους και άλλα φανταστικά πλάσματα. Ο Γιαχίν Μποάζ ζει σε μια μυστηριώδη πόλη διευθύνοντας ένα μικρό κατάστημα με χειροποίητους χάρτες, τους οποίους φτιάχνει και πουλάει ο ίδιος. Οι χάρτες είναι πάσης φύσεως και οδηγούν τους ανθρώπους με τον πιο ασφαλή τρόπο σε κάθε τι που θέλουν να βρουν ή να επιτύχουν. Έναν από αυτούς τους χάρτες όμως τον φυλάει αποκλειστικά για τον γιο του, για να τον καθοδηγήσει όταν θα γίνει άνδρας, σε κάποιο προσωπικό δρόμο που θα επιλέξει. Όταν λοιπόν ο Γιαχίν Μποάζ ρωτάει το γιο του, τι θα ήθελε να ψάξει με αυτό το χάρτη, εκείνος του απαντάει: ένα λιοντάρι. Κι ας γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν πια πουθενά στον κόσμο λιοντάρια.
Μια μέρα ο Γιαχίν Μποάζ θα εγκαταλείψει το σπίτι του παίρνοντας μαζί του τις μισές από τις οικογενειακές αποταμιεύσεις και ο γιος του πιστεύοντας ότι πήγε να βρει ένα λιοντάρι, θα αναζητήσει τα ίχνη του πατέρα του.

 Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας λογοτεχνικής ομορφιάς που κατατάσσεται στα αταξινόμητα αριστουργήματα της παγκόσμιας φιλολογίας.

Μια σπουδαία αφήγηση με στοιχεία παραμυθιού και μαγικού ρεαλισμού, που σε παρασέρνει αβίαστα στην πατρίδα της γλώσσας που είναι η φαντασία και το συναίσθημα. Μια ιστορία για τα μεγάλα ταξίδια της αναζήτησης και των απαντήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου