Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Δρόμοι μέσα στη νύχτα (Κριστόφ Ζανούσι)





Στην ταινία του με τίτλο "Δρόμοι Μέσα στη Νύχτα" ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Ζανούσι πραγματεύεται την πιθανότητα τού να μπορεί να ανθίσει η αγάπη για την τέχνη και την κουλτούρα μέσα σε συνθήκες απόλυτης κτηνωδίας  και θηριωδίας. Βρισκόμαστε σ ένα χωριό της κατακτημένης από τους Ναζί,  Πολωνίας, λίγο πριν ξεκινήσει η Γερμανική επέλαση προς τη Σοβιετική Ένωση και ένας αξιωματικός του Γερμανικού στρατού ερωτεύεται μια ξεπεσμένη βαρώνη. Με όχημα την κοινή τους αγάπη για την τέχνη και την κουλτούρα ο Γερμανός προσπαθεί να κατακτήσει την καρδιά της Βαρώνης, η οποία όμως ανθίσταται σθεναρά τόσο στο πρεσάρισμά του νεαρού αξιωματικού, όσο και στις ανάγκες της ίδιας της ψυχής της. Ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου με στέρεη αφηγηματική δόμη, σκηνοθεσία που δίνει βάρος στη λεπτομέρεια και απολαυστική φωτογραφία, αλλά και μια ταινία που παραθέτει καυτά ηθικά διλήμματα για τη φύση και τις αντιστάσεις του πνευματικού ανθρώπου μέσα σε συνθήκες πολεμικής αποκτήνωσης.
Στο δια ταύτα της ταινίας, ο Ζανούσι, που ανήκει στη μεγάλη γενιά των Πολωνών σκηνοθετών της φημισμένης σχολής του Λοτς, αντιδρώντας στην στρατηγική αποσιώπησης των εγκλημάτων τψν Ναζί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στα πλαίσια της γερμανικής εκπαίδευσης  , αφήνει τη νέα γενιά της εποχής του να τοποθετηθεί απέναντι στο δίλημμα του αν πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η συνείδηση της ιστορίας, και το ανθρώπινο είδος να αντλεί διδάγματα από τις τρομακτικές εμπειρίες του η απλώς να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή ως μία αέναη επανεκκίνηση.

Η φορτισμένη με ηθικά διλήμματα ταινία του Κριστόφ Ζανούσι, "Δρόμοι μέσα στην πόλη" προβλήθηκε πρόσφατα στην ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου