Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Απολογισμός (Κριστόφ Ζανούσι)




Η εσωτερική περιπλάνηση του Κριστόφ Ζανούσι συνεχίζεται αυτή τη φορά με την αναζήτηση των ορίων της ελευθερίας μιας γυναίκας, που φαινομενικά τα έχει όλα. Η Μάρτα, την οποία υποδύεται η Μάγια Κομορόφσκα, ηθοποιός-φετίχ, του Ζανούσι, είναι μια επιτυχημένη λογίστρια, αλλά και ταυτόχρονα μια γυναίκα που δεν αρνείται  την συναισθηματική της συνδρομή σε κανέναν.
Η Μάρτα είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί με έναν άντρα που είναι σε όλα συνεπής και ακέραιος, αλλά που ταυτόχρονα αδυνατεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, όντας κλεισμένος βαθιά στον εαυτό του. Μια μέρα η Μάρτα θα αρχίσει μια ιστορία με έναν άλλο άντρα, ο οποίος  όχι μόνο θα καλύψει τις συναισθηματικές της ανάγκες, αλλά θα διευρύνει τα όρια της ελευθερίας της ως εκεί όπου η ανάγκη για ανατροπή να γίνεται η μέγιστη κλίμακα αναφοράς.
Χωρίς να είναι αυτός ο πρωταρχικός του σκοπός, ο Ζανούσι έφτιαξε μια από τις καλύτερες φεμινιστικές ταινίες, έχοντας στο επίκεντρο της ιστορίας του μια συναισθηματική και έξυπνη γυναίκα που θέλει οπωσδήποτε να πάει κάπου αλλού, αλλά ακόμα δεν ξέρει που.
Η σύγκρουση που βιώνει μέσα της η Μάρτα, ανάμεσα στα θέλω και τα πρέπει μιας τακτοποιημένης ζωής, είναι τελικά τόσο σφοδρή που θα συντρίψει κάθε αίσθηση νοήματος και προσανατολισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου