Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Πόλεμος εθνικών συμφερόντων στις πλάτες εκατομμυρίων προσφύγων (ΣΧΟΛΙΟ)

Άρχισαν σήμερα τις πρώτες τους συνομιλίες στη Βιέννη, οι κύριοι διπλωματικοί παράγοντες του συριακού ζητήματος, μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Στη σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 20 χώρες, αλλά όχι εκπρόσωποι των δύο πλευρών που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος.

Υπό τις παρούσες συνθήκες αναρχίας, δεν μπορούν να διεξαχθούν κανονικές εκλογές στη Συρία, δήλωσε ο Αχμέντ Αλ Σεούντ της 13ης Μεραρχίας.

Αυτή τη τη στιγμή οι μόνες χώρες που προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Άσαντ είναι το σιιτικό Ιράν και η Ρωσία, οι οποίες δεν ασχολούνται με το πραγματικό πρόβλημα στη Συρία. Αντίθετα, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία αξιώνουν την άμεση αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, προσβλέποντας στην εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων στην περιοχή. Ανοχή στον Άσαντ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης μεταβατικής περιόδου προσφέρουν οι ΗΠΑ, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος της Συρίας θα πρέπει στη συνέχεια να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Οι πάλαι ποτέ πανίσχυρες ΗΠΑ, που μοιάζουν πια με έναν κουρασμένο σερίφη που δεν έχει ούτε τη θέληση αλλά ούτε και τη δύναμη να επιβάλλει μια συγκεκριμένη γλώσσα πειθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου