Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Τα Πάθη του Χριστού (Acto da Primavera) 1963-Manoel de Oliveira


Η ταινία του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα "Τα Πάθη του Χριστού" θεωρείται ένα από τα διαμάντια του πορτογαλικού σινεμά. Κι επειδή, έτσι κι αλλιώς, με τις πορτογαλικές ταινίες δε βρισκόμαστε σε συχνή επαφή, σκέφτηκα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία και να κάνω μια σύντομη αναφορά σε μια λιγάκι παραγνωρισμένη ταινία.

 Οι κάτοικοι ενός μικρού παραθαλάσσιου χωριού της Πορτογαλίας ετοιμάζονται, με ιδιαίτερη θέρμη, να αναπαραστήσουν τα Πάθη του Χριστού. Όχι τυχαία, αυτές οι προετοιμασίες ξεκινούν σ ένα υπαίθριο κουρείο όπου ένας άντρας περιποιείται ένα συγχωριανό του που πρόκειται να υποδυθεί το Χριστό. «Να προσέχεις, γιατί έχω να διαδραματίσω ένα πολύ σημαντικό ρόλο» λέει ο χωρικός στον κουρέα.  Κι εκείνος του απαντάει αμέσως: «Όλοι μας έχουμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο».  Όχι τυχαία, λίγο πριν το τέλος ένας άλλος άνδρας αναμετράται με τον θάνατο, κουβαλώντας τις βαρυσήμαντες ενοχές του. Ο Ιούδας. Ως σημαδεμένο ανεπιθύμητο πρόσωπο αναζητά την πληρωμή μιας άλλης προδοσίας, αυτή τη φορά απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του.

 Από την πλευρά του σκηνοθέτη της ταινίας  Μανοέλ ντε Ολιβέιρα τα «Πάθη του Χριστού» παραλληλίζονται άμεσα με τους σύγχρονους πολέμους και τα  κοσμοϊστορικά γεγονότα που συνέβησαν τη δεκαετία του 60.
Χρησιμοποιώντας ένα γρήγορο  μοντάζ εικόνων ο Ολιβέιρα αναδεικνύει την περίτεχνη σκηνοθετική του ματιά , ακολουθώντας  με γραμμική αφήγηση ολόκληρο το χρονικό  του μαρτυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου