Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Γιατί εμένα; («WHY ME? / DE CE EU?» 2015


Απόλυτα πιστό στη ρεαλιστική παράδοση που κτίζουν με τα μικρά διαμαντάκια τους οι σκηνοθέτες της σύγχρονης ρουμανικής νουβέλ βαγκ το «Γιατί εμένα;» του Tudor Giurgiu ξεδιπλώνει  τη δικαστική περιπέτεια του Κριστιάν, προσφέροντας στο θεατή περισσότερα στοιχεία για τη ζωή στη Ρουμανία των αρχών του 21ου αιώνα απ όλα τα δελτία ειδήσεων του κόσμου. Παρακολουθούμε το άσχημο υπηρεσιακό μπλέξιμο ενός  νέου και φιλόδοξου εισαγγελέα, του Κριστιάν, το οποίο ένα διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής της δικαστικής, πολιτικής και επιχειρηματικής εξουσίας έχει επιλέξει για να διερευνήσει μια υπόθεση όπου κανένας δε γνωρίζει ποιος είναι ο εγκληματίας και ποιος όχι.
Όταν ο Κριστιάν ανακαλύπτει   ποιες σκοπιμότητες βρίσκονται πίσω από την ανάθεση αυτής της  βρώμικης ιστορίας σε εκείνον αποφασίζει να κάνει το  σωστό, βλέποντας ξαφνικά τη ζωή του να καταρρέει!
Ο χειρισμός   της κάμερας από τον Τζιούρτζιου αν και διαχειρίζεται αρκετές δόσεις από οδυνηρά τραγικές στιγμές αποφεύγει τους μελοδραματισμούς  κάνοντας την ιστορικοπολιτική τοιχογραφία της Ρουμανίας των αρχών του 21ου αιώνα προσιτή στο κοινό.
Η αίσθηση αποξένωσης που νιώθει ο Κριστιάν τόσο στην υπηρεσία του όσο και στην προσωπική του ζωή καθιστά το φιλμ ένα αέναο ταξίδι αναζήτησης ταυτότητας που παραμένει ανοικτό ακόμα και μετά το τέλος της ταινίας.
Τελικά, η φυγή από το καταπιεστικό καθεστώς της χώρας δεν εξισώνεται αυτόματα με την ευτυχία των πολιτών της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου