Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Ταξιδιάρες Πηνελόπες

Οι δυο φιλενάδες ταξίδευαν πάντοτε μόνες τους. Κι επέλαγαν συνήθως κάποια οργανωμένη εκδρομή με κάποιο γκρουπ. Όμως το ταξίδι τους δε το ευχαριστιόντουσαν . Γιατί δε ταξίδευαν για το ίδιο το ταξίδι, και τις χαρές του, αλλά γιατί περισσότερο  πολεμούσαν να βρουν όπλα για να σκοτώσουν την ελευθερία τους. Γνωρίζοντας κάποιον.

 Στους υπόλοιπους συνταξιδιώτες τους συνήθως συστήνονταν ως «Οι ξέμπαρκες».

Κι όταν κάποια παντρεμένη κυρία τις είπε: «Είστε ελεύθερες, κορίτσια, όχι ξέμπαρκες. Χαρείτε την παρέα σας, τη ζωή σας την ελευθερία σας» εκείνες σχεδόν μούτρωσαν.

Προτιμούσαν να λέγονται ξέμπαρκες, γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός είχε μια αυτοσαρκαστική προσωρινότητα, παρά ελεύθερες, που έμοιαζε με κάτι παγιωμένο. Και απεδείκνυαν ότι όταν δεν αγαπάς την ελευθερία δε μπορείς ούτε να την αντέξεις. Κι ούτε λέγεσαι ελεύθερος όταν δεν αγαπάς την ελευθερία ακόμη κι όταν δεν είσαι δεσμευμένος.

Δεν ήταν μεγάλες οι Πηνελόπες. Αλλά μέσα τους είχαν φωλιάσει όλες οι παλιές σκληρές νοοτροπίες. ‘Ότι οι άνθρωποι πρέπει να ταξιδεύουν πάντα με το ταίρι τους. Κι ότι τα ζευγάρια πρέπει να ταξιδεύουν πάντα με παρέα κάποιο φιλικό ζευγάρι.

Κι αυτή η ενοχή έβγαινε ως κακομοιριά στην αύρα τους. Καμπούριαζε το ενεργειακό τους κορμί. Έτρωγε τα νύχια του το ενεργειακό τους δάχτυλο.

 

Ώσπου μια μέρα, κι αφού οι δύο τους είχαν κάνει τόσα πολλά ταξίδια καταναγκαστικά, που σχεδόν είχαν καλύψει ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η μία από τις δύο Πηνελόπες γνώρισε σ ένα από εκείνα τα ταξίδια έναν άλλο ξέμπαργκο, που τον είχαν τραβήξει με το ζόρι οι φίλοι του, μαζί τους.

Κι αφού αντάλλαξαν τηλέφωνα και social media, οι δυο ξέμπαρκοι, εκείνος έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να αποφασίσει να επικοινωνήσει μαζί της.

Μια μέρα τελικά, οι δυο τους  έγιναν ζευγάρι και παντρεύτηκαν.

Τότε η παντρεμένη Πηνελόπη ήταν πιο καλά από πριν. Ούτε ευτυχισμένη, ούτε δυστυχισμένη. Σίγουρα   δεν ένιωθε ενοχές πια, τουλάχιστον για το γεγονός ότι ταξίδευε με τη φίλη της.

Έπιασε λοιπόν τον αργαλειό της και άρχισε να υφαίνει μπαλώματα για όλες τις τρύπες που είχαν ανοίξει από καιρό πάνω στις κοινωνικές επιταγές .

Κι άρχισε να ευχαριστεί ,ετεροχρονισμένα, τους γονείς της, τα αδέλφια της, τους συγγενείς της, τους φίλους της, τους γείτονες, ακόμα και τους παλιούς της συνταξιδιώτες που θα ήθελε να δει τώρα τα μούτρα τους, όταν θα την πετύχαιναν καμιά φορά να ταξιδεύει με τον άντρα της.

Και τελικά άρχισε να νοιώθει ευχαριστημένη και η ίδια. Μάλιστα μια φορά γέλασε πολύ όταν διάβασε σε κάποια έρευνα ότι οι γυναίκες  έχουν πια αρχίσει να ταξιδεύουν μόνες τους, σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες.

Κι όσο  έβλεπε την άλλη Πηνελόπη να συνεχίζει να ταξιδεύει μόνη της σα να κουβαλάει ένα μαρτυρικό βάρος στους ώμους της, τόσο αντιλαμβανόταν πόσο βαρύ πράγμα είναι η ελευθερία όταν δε γνωρίζει κανείς τι να την κάνει.

-Τουλάχιστον δεν είμαι πια ελεύθερη έλεγε! Ζήτω!

Όταν άρχισε όμως να τσιγκλάει τον άντρας της για να πάνε κανένα ταξιδάκι μαζί οι δυο τους εκείνος έβγαλε τον πιο βαρύ κι ασήκωτο χαρακτήρα  που περίμενε ποτέ να βγάλει. Γιατί ούτε το ταξίδι αγαπούσε,  ούτε και τις πολλές μετακινήσεις ο άντρας της. Σε λίγο καιρό το κατάλαβε για τα καλά αυτή, οπότε ,  θα έπρεπε να αποδεχτεί τη μοίρα τη δική του ως δική τους. Κι επειδή, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε, ήταν ν αρχίσει το ράβε ξήλωνε στα μπαλώματα των κοινωνικών επιταγών, το έκανε χωρίς μεγάλο κόστος.

Μια μέρα, τελικά, ησύχασε κι αυτή εντελώς. Αιτία έγινε ότι είχε μάθει πως η φίλη της είχε σταματήσει κι εκείνη να ταξιδεύει, μέχρι νεωτέρας όπως έλεγε η ίδια. Όμως περισσότερο απ όλα δεν  την πείραζε αυτό, αλλά ότι ο άντρας της, με τρόπο βέβαια, την σύστηνε να μη κάνει πολλή παρέα με την άλλη Πηνελόπη, προφανώς επειδή εκείνη είχε ξεμείνει ελεύθερη για κάποιο λόγο όπως έλεγε εκείνος. Αλλά περισσότερο ακόμη κι από αυτό, την παντρεμένη Πηνελόπη ενοχλούσε, για λίγο καιρό βέβαια μέχρι να το συνηθίσει τελικά κι αυτό , η ιδέα ότι και η ίδια πια δεν ήθελε να βλέπει τόσο συχνά την καλή της φίλη με την οποία είχαν μοιραστεί τόσα μίζερα, και αποθαρρυντικά ταξίδια. Και φυσικά, τόσες πολλές αποκαρδιωτικές επιστροφές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου