Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Drive my car


Για τον Καφούκου, έναν διάσημο σκηνοθέτη και ηθοποιό του θεάτρου, ζωή και τέχνη είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Κι όπως φυσικά αρμόζει σ έναν αφοσιωμένο καλλιτέχνη σαν εκείνον, όσο ζούσε η γυναίκα του μοιραζόταν μαζί της την ίδια ακριβώς φιλοσοφία ζωής.

Αλλά, μετά το θάνατό της από ξαφνική εγκεφαλική αιμορραγία,  ο Καφούκου  αρχίζει πια να κατακλύζεται από  ερωτήματα που δεν είχε τολμήσει να της θέσει όσο ήταν ακόμα εν ζωή, και τις σχετιζόμενες με το τι άλλο μπορούσε να κάνει για να αλλάξει την τροπή των πραγμάτων, ενοχές του.

Η ψυχολογική κατάσταση του Καφούκου, όταν γνωρίζει τη Μισάκι, μια ανέκφραστη νεαρή γυναίκα που έχει αναλάβει καθήκοντα σοφέρ, αγγίζει τα όρια της υπαρξιακής κρίσης.

Οι δύο τους, μέσα από ατελείωτες διαδρομές από το προσωρινό κατάλυμα  του Καφούκου  στη Χιροσίμα, προς το θέατρο όπου πραγματοποιούνται οι πρόβες για το αριστούργημα του Τσέχοφ «Ο Θείος Βάνιας», που ετοιμάζεται να ανεβάσει ο Ιάπωνας θεατράνθρωπος, μοιράζονται, σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνουν, ανομολόγητα μυστικά και σκέψεις, που στοιχειώνουν τη ζωή τους, μ ένα τρόπο που τους έχει σχεδόν καθηλώσει. Τα δύο τελειοποιημένα μοτίβα της ζωής τους συναντιούνται για να σκίσουν το περίβλημα των λέξεων και να αναδείξουν τη λυτρωτική δύναμη των σιωπών.

              


Σιωπές γεμάτες υπαινιγμούς,  που κρύβουν νοήματα,  τα οποία  παρά το ειδικό  βάρος τους ξεχύνονται αβίαστα, σαν πυκνές απολογίες δίνοντας μια βαθύτερη διάσταση σε δομημένα σχεδόν με εικαστικό τρόπο κάδρα, τα οποία με τη σειρά τους αναδεικνύουν το χώρο, το χρόνο και τις διαθέσεις των πρωταγωνιστών, λειτουργώντας  σχεδόν ευεργετικά για το θεατή, που δε διστάζει να χωθεί σε μια γωνιά του παλιού Saab ώστε να απολαύσει τη διαδρομή ενός ψυχολογικού Road Movie από τις παρυφές της υψηλής τέχνης του Τσέχοφ έως τα αριστουργηματικά ειπωμένα δράματα της καθημερινής ζωής.

Η ταινία του Ιάπωνα δημιουργού Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου και τελικά πήρε το βραβείο της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών του 2021, βασίζεται σ ένα από τα διηγήματα που περιλαμβάνει το βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι με τίτλο «Men Without Women”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου