Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

O Ήρωας-The Hero (Nayak) 1965

Παρακολουθώντας τη λυρική σκηνή του ονείρου, κατά την οποία, η δυτική ουμανιστική παράδοση συναντά την ψυχανάλυση και την εσωτερικότητα της Ανατολής, βλέπουμε το διάσημο κινηματογραφικό αστέρα Άρινταμ να περιδιαβαίνει μέσα σε μια έρημο γεμάτη από βουνά με χαρτονομίσματα, μέχρι ότου η έρημος  τον ρουφήξει ολοκληρωτικά μέσα  στα σπλάχνα της, με τις σαφείς αναφορές της υπέροχης ταινίας του κορυφαίου Ινδού σκηνοθέτη, Σατγιαζίτ Ρέι  στις ταινίες του Fellini «La Strada» «La Dolce Vita» και «8/1,2», να μη περνά καθόλου απαρατήρητη.




Η ταινία με τίτλο «Ο Ήρωας», του Σατγιαζίτ Ρέι, γυρισμένη το 1965, είναι μια εξαιρετικά φροντισμένη ταινία δρόμου, γυρισμένη κατά τη διάρκεια της διαδρομής ενός τρένου από την Καλκούτα στο Δελχί.

Μέσα σ αυτό το τρένο υπάρχει, μεταξύ άλλων, ο διάσημος κινηματογραφικός αστέρας Άρινταμ, ο οποίος στη διάρκεια του ταξιδιού του προς το Δελχί, προκειμένου να βραβευθεί για το ρόλο του σε μια ταινία, απολαμβάνει την αναγνώριση και την αγάπη των συνεπιβατών του.

Ωστόσο, η Αντίτι μια νεαρή δημοσιογράφος σε μικρό τοπικό γυναικείο περιοδικό, δε δείχνει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τη φήμη του αστέρα. Αντίθετα, χάρη στο ουσιαστικό της ενδιαφέρον για ότι κρύβει πραγματικά μέσα στην ψυχή του, η νεαρή γυναίκα καταφέρνει να του εκμαιεύσει όσα πραγματικά τον βασανίζουν, ανασύροντας στην επιφάνεια, καταβυθισμένες αναμνήσεις και τραυματικά περιστατικά που τον οδήγησαν τόσο στην επαγγελματική του καταξίωση όσο  και στα αδιέξοδα που συνάντησε, όταν εγκατέλειπε τις πραγματικές ψυχικές του ανάγκες, προς όφελος μιας εφήμερης επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου