Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΒΙΑΖΕΤΑΙ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS 24)

Η θεαματική άνοδος στις δημοσκοπήσεις του υποψηφίου του υπερεθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος της Σερβίας, κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, λίγο πριν από τις κρίσιμες για το μέλλον της Σερβίας εθνικές εκλογές έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει στην εξέλιξη αυτή και στο αντευρωπαϊκό κλίμα που αναπτύσσεται στην πολύπαθή χώρα, λιγάκι καθυστερημένα, είναι αλήθεια και την προσωπική της συμβολή.

Μπροστά δε στο ενδεχόμενο να απωλέσει η Σερβία την πορεία συνεργασίας και συνδιαλλαγής με τον κεντρικό πυρήνα της Ένωσης που ακολουθεί, παρά τα μεγάλα προβλήματα, αυτά τα τελευταία χρόνια και την αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλει από την πλευρά της να ξεπεράσει τις εκκρεμότητες που θέτουν προσχώματα στο δρόμο της προς την ΕΕ, οι ηγέτες των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης διαπιστώνουν πλέον την ανάγκη να γίνει και από την πλευρά τους ένα βήμα καλής θέλησης προκειμένου να ξανακερδίσουν την χαμένη εμπιστοσύνη του σερβικού λαού. Προφανώς, ακόμα κι αν αναγκαστούν να βάλουν για λίγο στην άκρη των προαπαιτουμένων τους την επίμονη απαίτηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για άμεση παράδοση των κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, Κάραζιτς και Μλάντιτς, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για να υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Βελιγραδίου-ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, χθες, το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασε και αποφάσισε να υπογράψει η Σερβία στις 7 Φεβρουαρίου συμφωνία για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, που αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς συμφωνιών οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές που ελπίζουν σε ένα κοινό μέλλον.

Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση εκείνη που ο σερβικός λαός αποφασίσει να αναθέσει την εξουσία στον γνωστό για τις ακραίες, απόλυτες και αντιδιπλωματικές θέσεις του, Τόμισλαβ Νίκολιτς;

Επιχειρώντας να δώσουν μια προωθητική απάντηση σ αυτό το πολύ πιθανό πλέον πολιτικό ενδεχόμενο, τόσο ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας κ. Χαβιέρ Σολάνα όσο και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, κ. Όλι Ρεν τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Βουκ Γέρεμιτς, χθες στις Βρυξέλλες ότι , εφόσον η κυβέρνηση της Σερβίας ακολουθεί την πορεία στην οποία βρίσκεται σήμερα, δεν υπάρχουν λόγος οι θέσεις μας να αλλάξουν, στέλνοντας εύσχημα και ένα μήνυμα στο σερβικό λαό να πάρει την απόφαση που τον εξυπηρετεί.

Ένας λαός που παλεύει ανάμεσα στην επιθυμία του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και στα συναισθήματα αποστροφής που οι στρατηγικές επιλογές αυτής, εξακολουθούν να του προκαλούν.

Άλλωστε γι αυτό, και ο λόγος για τον οποίο ο σερβικός λαός αναδεικνύει τον Τόμισλαβ Νίκολιτς στη θέση του ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων της Σερβίας δεν είναι ούτε η προώθηση αντιευρωπαϊκής στάσης, ούτε και η βούληση για αποχώρηση της Σερβίας από τον δρόμο προς την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Παρά μονάχα είναι, θεωρώ εν κατακλείδι, μια προσπάθεια ανάδειξης, ενός πιο θεληματικού, πιο σκληρού και πιο αντιπροσωπευτικού των συναισθημάτων της κοινωνίας, πολιτικού-φοβήτρου στην νευραλγική θέση του διαπραγματευτή των υποθέσεων της χώρας, σε μια περίοδο που η Σερβία και η προοπτική της συρρικνώνονται δραματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου