Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΑΡΩΜΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Νέες ταινίες. Το 1744, στο πιο δύσοσμο μέρος του κόσμου, την ψαραγορά του Παρισιού, γεννιέται ο Ζαν Μπατίστ Γκρενούιγ .Μέσα στις δυσκολίες διαβίωσης που αντιμετωπίζει στο ορφανοτροφείο και στο ζοφερό περιβάλλον της σκοτεινής μεγαλούπολης, ο μικρός Ζαν Μπατίστ ανακαλύπτει, από νωρίς, πως έχει ένα σπάνιο χάρισμα: διαθέτει μια εξαιρετική όσφρηση που του επιτρέπει όχι μόνο να αναγνωρίζει μυρωδιές από απόσταση χιλιομέτρων αλλά και να τις αναλύει στα συστατικά τους.

Η συνάντησή του με μια κοπέλα που πουλάει δαμάσκηνα, μια νύχτα στο Παρίσι, θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην ζωή του. Γοητευμένος από το φυσικό άρωμα του δέρματός της θα θελήσει να το κρατήσει για πάντα δικό του, μια παρόρμηση που θα τον οδηγήσει τελικά στον πρώτο του φόνο.

Πλέον, ο Ζαν Μπατίστ, ζει για να εκπληρώσει το ένα και μοναδικό όνειρό του, η πραγμάτωση του οποίου θα τον οδηγήσει σε αλλεπάλληλες δολοφονίες παρθένων κοριτσιών: τη δημιουργία του πιο τέλειου αρώματος στον κόσμο.

Για να το επιτύχει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να μάθει να διατηρεί την μυρωδιά των πραγμάτων.


Ο ταλαντούχος Τομ Τίκβερ, μεταφέρει με τον τρόπο που του αξίζει στην κινηματογραφική οθόνη ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, το "Άρωμα", του Γερμανού Πάτρικ Ζίσκιντ, κρατώντας αναλλοίωτα στον"αποστακτήρα" του, όλα τα αρώματα του κορυφαίου μυθιστορήματος. Μας προσφέρει μια χορταστική ταινία, άψογη σε όλα τα επίπεδά της, με στοιχεία υπερπαραγωγής και μια κορύφωση προκλητικά καθηλωτική που δεν θα αφήσει κανένα θεατή ατάραχο.
Μια ταινία για την αναζήτηση του υπέρτατου, της χαμένης αγάπης, των θυσιών που απαιτεί η τελειότητα, αλλά και του υπαρξιακού κενού που συνοδεύει την εκπλήρωση κάθε μεγάλου στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου