Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΗΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Συσσώρευση κοινωνικής έντασης, θυμού, αγανάκτησης και φόβου αρκετών ετών βρήκε διέξοδο με αφορμή τη δολοφονία του 16χρονου νεαρού μαθητή. Παράλληλα αναβίωσε στη χειρότερη συγκυρία της Ελληνικής Αστυνομίας, το στερεότυπο του «μπακουροφόρου» εκπροσώπου της εξουσίας που προβαίνει σε χρήση αναίτιας βίας για να πατάξει κάποια ενέργεια εναντίον του συστήματος. Μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και κωμοπόλεις έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, ενώ οι πανεπιστημιουπόλεις έχουν μετατραπεί σε θέατρα βίας και μαχών μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων της αστυνομίας. Το περιστατικό της δολοφονίας του μαθητή ήταν τραγικό από κάθε άποψη κι άναψε το φιτίλι σε μια χώρα που μοιάζει με μπαρουταποθήκη που δεν εκρήγνυται καθαρά από τύχη εδώ και πολλά χρόνια. Μια χώρα που αποτελεί έρμαιο των προβλημάτων που η κάθε κυβέρνηση κληροδοτεί στην επόμενη και της παρασιτικής νοοτροπίας που δίνει όραμα και προοπτική εξατομικευμένα και ευκαιρίες μόνο πατερναλιστικά. Δεν χρειάζεται άλλωστε να περάσει ιδιαίτερα πολύς καιρός για να καταλάβει ένας ουδέτερος επισκέπτης της χώρας μας πόσο δύσκολο πράγμα είναι να ζει κανείς σε αυτήν την ιδιαίτερα δημοφιλή χώρα, όταν συγκεντρώνει μάλιστα κάποια στάνταρτ αξιοπρέπειας, ιδεαλισμού και συνέπειας. Το ακραίο αυτό περιστατικό βίας το οποίο αποτέλεσε την απαρχή ενός πογκρόμ καταστροφών, λεηλασιών και πυρκαγιών αποτελεί το απόσταγμα ενός πνεύματος που κυριαρχεί στην αστυνομία , το οποίο μετατρέπει ακαλλιέργητες προσωπικότητες σε όργανα επιτήρησης της εφαρμογής ενός προσωπικού νόμου που βασίζεται στη μυθολογία του ανθρώπου που αποκτά την εξουσία ενός όπλου. Αποτελεί επίσης κι ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της υποτυπώδους δημοκρατίας μας, στο πλαίσιο της οποίας μπορούμε να εκλέξουμε την πολιτική μας ηγεσία, αλλά όχι και να ξαναφέρουμε την πολιτική σε πρώτο πλάνο έναντι της οικονομίας. Το ξέσπασμα του κοινωνικού θυμού αποτελεί ένδειξη κοινωνικής υγείας. Η βία, ωστόσο, εναντίων, ανθρώπων του μόχθου, εμπόρων και καταστηματαρχών δε χτυπάει το σύστημα, αλλά απλώς κάποιες μονάδες ανθρώπων που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα. Η λεηλασία ακόμα που παρατηρήθηκε σε αρκετά καταστήματα με λάφυρα μάλιστα ακριβά ενδύματα και είδη πολυτελείας απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί επαναστατική ή ανατρεπτική πράξη.
Η ψυχολογική που δέχεται εδώ και πολλά χρόνια ο Έλληνας πολίτης μέσα από την εξαφάνιση κάθε είδους ορίζοντα, προοπτικής και ελπίδας εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου των βιομηχάνων, που αναφέρθηκε στην ανάγκη περιστολής των ημερών εργασίας με παράλληλη μείωση των μισθών και υποβάθμιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του άτυχου Αλέξη όπως και αυτά που πιθανόν θα ακολουθήσουν αποδεικνύουν ότι δεν είναι συνετό να διατηρείς έναν ολόκληρο λαό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες οριακής διαβίωσης και ψυχολογίας.
Τέλος, είναι απαραίτητη η αναθεώρηση όλων των στρατηγικών για την λύση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που βασίζεται στο δόγμα της ανέπαφης κερδοφορίας. Αν οι επιχειρηματίες δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας πρέπει να το κάνει το κράτος επενδύοντας σε αναπτυξιακά δημόσια έργα, στην έρευνα, στην πρωτοτυπία και στην Παιδεία. Η επιστροφή της πραγματικής πολιτικής στο βάθρο της δημοκρατίας αποτελεί το πιο ασφαλές μονοπάτι για μια κοινωνική εκτόνωση που θα οδηγήσει σε πρόοδο και συνεννόηση για το κοινωνικό ωφέλιμο και όχι σε καταστροφή και οπισθοδρόμηση. Είναι άλλωστε θέμα χρόνου να ξεσπάσουν παρόμοιες νεανικές εξεγέρσεις και σε άλλα μέρη του πλανήτη, με αίτημα την παγκοσμιοποίηση λύσεων στα προβλήματα της νέας γενιάς και των μην προνομιούχων που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου