Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η αξιοκρατία είναι η μόνη πάγια και διαρκής ανάγκη για το δημόσιο

Προ αμνημονεύτων χρόνων θεμελιώθηκε στη χώρα μας η αντίληψη που λέει ότι νόμος είναι το δίκιο όποιου διαθέτει ισχυρή υποστήριξη και δυνατότητα επιβολής των απαιτήσεών του. Με λίγα λόγια, δικαιοσύνη είναι ο θεσμός που εξυπηρετεί τους προσωπικούς καημούς και τα επαγγελματικά ντέρτια όσων κάποτε απέκτησαν μέσα από τις κομματικές τους διασυνδέσεις την άνεση να μπαινοβγαίνουν σε γραφεία βουλευτών για να εξυπηρετήσουν την πάγια ανάγκη όλων των ανθρώπων για μόνιμη και σταθερή εργασία. Παρακάμπτοντας λοιπόν ηθικά διλήμματα και κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας χρησιμοποίησαν κατά το παρελθόν κάποια γνωριμία τους προκειμένου να συμβληθούν με το δημόσιο αρχικά ως περιορισμένου χρόνου και κατόπιν ως αορίστου. Με απλά λόγια κατέκτησαν το περιβόητο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία που επαγγέλλεται η Αριστερά με μη αξιοκρατικό τρόπο.
Σήμερα, βρισκόμαστε ως χώρα ακριβώς στο σημείο μηδέν. Εκεί όπου το μεγάλο αυτό όχημα που λέγεται πατρίδα, φρενάρει απότομα για να μη καταλήξει σε χαράδρα εντούτοις η ορμή με την οποία κινούνταν όλα αυτά τα χρόνια προς την χρεοκοπία επηρεάζει τα υλικά σώματα που ονομάζονται πολίτες με τρόπο ώστε να εξακολουθούν να μην αλλάζουν κατάσταση.
Έτσι, όσοι κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να εξασφαλίσουν μια σύμβαση περιορισμένου χρόνου και βλέπουν σήμερα πως τα δεδομένα αλλάζουν με δραματική ταχύτητα ακυρώνοντας τις προσδοκίες τους για μονιμοποίηση, επαληθεύουν με τις κινητοποιήσεις τους το νόμο της αδράνειας επιχειρώντας με τη φόρα που απέκτησαν να κατευθύνουν το όχημα προς τη γνώριμή κατεύθυνσή του.

Ευτυχώς όμως τόσο γι αυτούς όσο κυρίως για όλους τους υπόλοιπους που δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα, αλλά ούτε αρκετοί και την πρόθεση να φορτωθούν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο στο κοινωνικό σύνολο, τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν και οι δυνάμεις της αξιοκρατίας κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο.

Το κοινωνικά δίκαιο σ αυτή την περίπτωση υπαγορεύει την ολόθερμη και οικουμενική υποστήριξη των διαδικασιών ΑΣΕΠ και την στελέχωση του κράτους με καταρτισμένους ικανούς ανθρώπους που κατέκτησαν τον διορισμό του με τον δύσκολο τρόπο των αδιάβλητων εξετάσεων.
Στην πραγματικότητα μόνο αυτοί εξυπηρετούν την μοναδική πάγια και διαρκή ανάγκη, που δεν είναι άλλη από την πλήρωση των κενών θέσεων του δημόσιου τομέα μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου