Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Νυκτόβια Πλάσματα (Nocturnal Animals)


Νέες ταινίες: Η νέα ταινία του Τομ Φορντ, "Νυκτόβια πλάσματα", μιλάει για την εγκατάλειψη της αληθινής αγάπης και τις συνέπειες που επισύρει μια ολόκληρη ζωή.


Η επιστροφή του σκηνοθέτη της ταινίας "A Single Man" με τα "Νυκτόβια πλάσματα" είναι πέρα από κάθε προσδοκία εξαιρετική. Ο Τομ Φορντ φτιάχνει ένα σύνθετο φιλμ που διαθέτει χαρακτηριστικά Φιλμ Νουάρ, ερωτικού ρομάντσου και θρίλερ εκδίκησης, αντιπαραβάλλοντας μέσα στην ίδια ταινία δύο διαφορετικούς κόσμους: ο ένας, είναι ψεύτικος, και κυριαρχείται από όμορφα ακριβά πράγματα, πλαστική ομορφιά, αυστηρότητα, ακρίβεια και επιτηδευμένο στιλιζάρισμα. Ο δεύτερος, είναι σχεδόν νατουραλιστικός, ένας κόσμος όπου κυριαρχούν η ωμότητα και η βία, κι όπου το οργανωμένο ή αυτοσχεδιαστικό έγκλημα έχει άφθονο χώρο για να δράσει. 






Η βασική ηρωίδα της ταινίας ονομάζεται Σούζαν και είναι μια όμορφη, πετυχημένη γυναίκα, γκαλερίστα και υψηλόβαθμο στέλεχος, η οποία βιώνει την απόλυτη αδιαφορία, σ έναν ψυχρό και αδιέξοδο γάμο, όπου κυριαρχούν το ψέμα και η υποκρισία.

Μια μέρα, η Σούζαν θα παραλάβει ένα βιβλίο γραμμένο και αφιερωμένο σε εκείνην από τον πρώτο άντρα της. Με την ανάγνωσή του θα γεμίσει τις ατελείωτες ώρες της παθολογικής αϋπνίας που την ταλαιπωρεί, κατά τις οποίες, συνήθως συλλογίζεται όλα όσα, αν και αγαπούσε εγκατέλειψε για να έχει σήμερα εκείνα τα πράγματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία για την ίδια.

Η καταβύθισή της στην ιστορία που αφηγείται ο Έντουαρντ, θα την συγκλονίσει, όσο λίγα πράγματα στη ζωή της.







Η μεταμοντέρνα ταινία του Τομ Φορντ "Νυκτόβια Πλάσματα" αποτελεί οπτικοποίηση του μυθιστορήματος "Tony and Susan" που έγραψε ο Όστον Ράιτ το 1993.  Διαθέτοντας αρκετά προτερήματα όπως την εξαιρετική τους σκηνοθεσία, την ατμοσφαιρική φωτογραφία του Σίμους Μακ Γκάρβεϊ,  χαρακτήρες που ξεχωρίζουν για το ειδικό τους βάρος και φυσικά τη συγκινητική  μουσική του Έιμπελ Κορζενιόφσκι τα "Νυκτόβια πλάσματα" είναι μια ταινία που χαϊδεύει τα μάτια και την ψυχή σου. Έχω, την εντύπωση, ωστόσο, ότι το υπερβολικό μάρκετινγκ που την ακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό, θα γίνει αιτία για να προσεγγιστεί κοινό πολύ πιο μαζικό από αυτό στο οποίο απευθύνεται μια τέτοια ταινία με διαφορετικά και συχνά επικαλυπτόμενα επίπεδα ανάγνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου