Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Le plaisir




Το γνωστό κομψό, αρτίστικο στυλ του μεγάλου σκηνοθέτη Μαξ Όφιλς πλημμυρίζει κάθε καρέ της “ηδονής», ταινίας του 1953 που επανεκδίδεται για ένα δεύτερο γύρο απόλαυσης στις ελληνικές αίθουσες.

Η θρυλική ταινία βασίζεται σε τρία διηγήματα του Γκι ντε Μωπασάν και αναφέρεται στο τίμημα που είναι συχνά αναγκασμένος κάποιος να πληρώσει για να φτάσει στην κορύφωση της εκστατικής απόλαυσης που ονομάζεται ηδονή.

Στην πρώτη ιστορία παρακολουθούμε ένα περίεργο δανδή που φοράει μια μάσκα η οποία κρύβει έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος παρά τα χρόνια του δεν μπορεί να στερηθεί το κυνήγι του έρωτα και της απόλαυσης.

Το σπίτι της “Μαντάμ Τελιέ» ένα πολυτελές μπορντέλο βρίσκεται κάπου στο βάθος του φόντου της δεύτερης ιστορίας.

Αποτελώντας την συνηθισμένη διασκέδαση μιας ομάδας Γάλλων της υψηλής κοινωνίας, δημιουργεί μεταξύ τους προστριβές και έριδες βασισμένες σε ασημαντότητες, όταν για μέρα μέρα παραμένει κλειστό επειδή η μαντάμ Τελιέ έχει δώσει άδεια στα κορίτσια της να πάνε στην εξοχή.

Διάρκειας μόλις 7 λεπτών το τρίτο και τελευταίο μέρος της ταινίας αναφέρεται στον έρωτα που αναπτύσσει ένας ζωγράφος για το μοντέλο του.


Βασισμένη στις ατμοσφαιρικές συνθέσεις που προκαλεί η εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία των Κριστιάν Ματράς και Φιλίπ Αγκοστινί και διαθέτοντας ένα έξοχο καστ ηθοποιών, η ταινία «Le Plaisir» διαθέτει ένα κομψό, αέρινο στυλ που τέρπει τα βλέμματα των θεατών που δεν παρηγορούνται με τίποτα λιγότερο από τις απολαύσεις του ωραίου.

Οι κινήσεις της κάμερας, εξαντλητικά περιγραφικές και διεισδυτικές μας οδηγούν στα πιο ανεξερεύνητα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής.
Εκεί όπου η μικρότητα και το μεγαλείο της χωρίζονται από μια ανεπαίσθητη κλωστούλα που ονομάζεται ηδονή.

Σκηνοθεσία: Μαξ Οφίλς. Σενάριο: Μαξ Οφίλς, Ζακ Νατανσόν. Ηθοποιοί: Ντανιέλ Νταριέ, Ζαν Γκαμπέν, Μαντλέν Ρενό, Κλοντ Ντοφέν, Πιερ Μπρασέρ, Σιμόν Σιμόν, Ζαν Σερβέ, Ντανιέλ Ζελέν. 97'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου