Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ-ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ (PART 1)

ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Καλά δεν ντρέπεσαι καθόλου ρε; Δεν έχεις καθόλου τσίπα επάνω σου; είναι δυνατόν να ξεκινάει πρώτος τη συζήτηση ο άλλος σου εαυτός;

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Εγώ είμαι προοδευτικός εαυτός. Δεν ασχολούμαι με τέτοιες μικρότητες. Είμαι υπέρ της χειραφέτησης του άλλου εαυτού.

ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Προοδευτικός είσαι μόνο στα λόγια γιατί στις πράξεις.... Αν ήσουν πραγματικά προοδευτικός δεν θα με εμπόδιζες να παντρευτώ πριν από εσένα.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Το κάνω επειδή θέλω να σε προφυλάξω από τον καλό σου εαυτό. Γιατί το λες όμως αυτό; μήπως έχεις βρει καμιά γκομενίτσα;

ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Καλά ρε μαλάκα, δεν βγήκαμε τις προάλλες μ εκείνη τη μελαχρινή.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Ήμουν κι εγώ εκεί, δε θυμάμαι; Άλλωστε ξέρεις ότι μου αρέσουν μόνο οι ξανθιές

ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Και τότε ρε βλάκα, αφού ξέρεις ότι εμένα μου αρέσουν μόνο οι μελαχρινές γιατί δε μ άφησες να μιλήσω καθόλου;

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Γιατί δηλαδή ποιος σε εμπόδισε να μιλήσεις;

ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Καλά ρε συ δεν πήγα να της ζητήσω το τηλέφωνο και συ πετάχτηκες όρθιος και είπες ότι έχεις επειγόντως μια δουλειά και πρέπει να φύγεις;

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Πάλι εγώ φταίω;

ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Ποιος φταίει δηλαδή. Ο φούφουτος; Κάθε φορά που πάω να κάνω κάτι με μια μελαχρινή κοπέλα, η κατούρημα θα σε πιάνει ή χέσιμο, ή θα σε φωνάζουν από τη δουλειά. Με σένα πραγματικά δεν βγάζω άκρη. Πες μου τώρα. Πότε θα ξεκινήσουμε επιτέλους με τα κόμιξ, γιατί αγανάκτησα πια. Τι το έχεις φτιάξει και στέκεται εκείνο το μπλογκ;


ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Κάθε πράγμα στον καιρό του

ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ:Α κατάλαβα, δηλαδή πριν ή μετά το 2020;

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Πριν

ΑΛΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ: Εντάξει με κάλυψες. Ευτυχώς δηλαδή γιατί βιαζόμουνα και σκόνταψα…..

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Γάζα: Έγκλημα διαρκείας με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας


Οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωϊ σε μια κίνηση που στρέφεται απευθείας εναντίων των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας και του αισθήματος δικαίου που συχνά καταπατούν βάναυσα. Η επίθεση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με τελικό αριθμό νεκρών που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από 16, αποδεικνύει περίτρανα ότι η συγκεκριμένη χώρα απολαμβάνει μιας πρωτοφανούς ασυλίας από τα διεθνή κέντρα εξουσίας που θα ήταν αδιανόητη για κάθε άλλη χώρα που θα προέβαινε σε τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες. Απλώς, φανταστείτε τι θα συνέβαινε, αν στη θέση του Ισραήλ εχθές βρισκόταν για παράδειγμα το Ιράν.

Την ώρα μάλιστα που ο αποκλεισμός της Γάζας, και ο οικιστικός στραγγαλισμός των παλαιστινιακών εδαφών μέσω της παράνομης εποικιστικής επέκτασης, δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή , η σκληρότητα και ο κυνισμός της ισραηλινής εξουσίας αντιμετωπίζονται από την ενοχική δύση με ψελλισμούς και μισόλογα . Στην πραγματικότητα το έγκλημα του ολοκαυτώματος παραχώρησε στο Ισραήλ μια λευκή επιταγή δράσεων και μιλιταριστικών κινήσεων που συμπληρώνει το ίδιο κατά το δοκούν.
Παράλληλα, οι φωνές που αντιτίθενται στα εγκλήματα των ισραηλινών αρχών προσκρούουν διαρκώς πάνω στο φόβο του να χαρακτηριστούν αντισημιτικές και να ταυτιστούν με τους φασίστες. Μόνο αν ξεπεραστεί όμως αυτό το στερεότυπο θα μπορέσει η διεθνής κοινή γνώμη να επηρεάσει τις εξελίξεις στην ταραγμένη περιοχή προς την κατεύθυνση της επιβολής του δικαίου.

Προς το παρόν όμως, η μόνη χώρα που πραγματικά ορθώνει ανάστημα απέναντι στις ισραηλινές αυθαιρεσίες και δεν φοβάται να γίνει δυσάρεστη στο πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι, είναι η Τουρκία και ο πρωθυπουργός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ δεν βλέπουν, δεν ακούν και δεν ξέρουν τίποτα ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι αντιπροσωπεύει μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της και πιστεύει στις δυνάμεις της.

Native speaker


Οι Σπαρτιάτες ήταν ολιγόλογοι και η φιλοσοφία της ζωής τους βασιζόταν στην σιδερένια πειθαρχία και την λιτότητα. Αν ζούσαν, λοιπόν, στην εποχή μας, οι αρχαίοι σπαρτιάτες, θα μάθαιναν το ναι και το όχι στην αγγλική, τη γαλλική, την γερμανική, την ισπανική και την ιταλική και θα θεωρούσαν ότι μιλούν άπταιστα 5 γλώσσες.

Ένας λαός σε κατάσταση εθελούσιας ύπνωσης


Οι μόνοι “πιστοποιημένοι ανεγκέφαλοι” σ αυτή τη χώρα είναι όλοι όσοι από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης ισχυρίζονται ακόμα ότι το πρόβλημα της αθλητικής βίας στη χώρα μας, είναι ένα ζήτημα που αφορά στη δραστική αντιμετώπιση εκατό, βαριά βαριά διακοσίων «ανεγκεφάλων» που τάχα κάνουν τη ζημιά, σ ένα σύστημα που κατά τα άλλα λειτουργεί άψογα. Γι αυτούς, η πλειοψηφία των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων (γιατί αυτοί είναι στην πραγματικότητα που μεταφέρουν το θυμό τους και στα υπόλοιπα αθλήματα) αδικούνται όταν καμιά εκατοσταριά “αληταράδες” που διοχετεύουν στον αθλητικό χώρο την αχαλίνωτη διάθεσή τους για βιοπραγία και διάλυση, παρεισφρύουν στο χώρο του αθλητισμού.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και λέει ότι κανένας από αυτούς δεν θέλει να δει κατά πρόσωπο ότι στην χώρα αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν βάλει ένα λιθαράκι προκειμένου να διαμορφωθεί μια τεράστια δεξαμενή εν δυνάμει βιοπραγούντων. Ανθρώπων δηλαδή που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, να εκφράσουν τα συναισθήματα μίσους που τους πλημμυρίζουν για τον εκάστοτε αντίπαλο τους, υποκινούμενοι είτε από προσωπικά ελατήρια είτε από ταπεινά συμφέροντα που ανάγονται σε επιδιώξεις αθλητικής, πολιτικής ή κοινωνικής φύσεως. Αρκεί να τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία για να να ξεσπάσουν την οργή τους χωρίς φυσικά να κινδυνέψουν να πιαστούν από την τσιμπίδα του νόμου. Και την συνθήκη αυτή τους την εξασφαλίζει η προσχηματική παρουσία της αστυνομίας.

Κακά τα ψέματα, ο σπόρος της βίας υπάρχει σε κάθε Έλληνα οπαδό, όπως και η καλλιέργεια της πνευματικής τύφλωσης που υφίσταται μέσα από ΜΜΕ τύπου οπαδικών ραδιοφώνων και αθλητικών εφημερίδων. Αρκεί να είσαι λίγο μέσα στα πράγματα για να διαπιστώσεις ότι ο Έλληνας οπαδός -που αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία του κοινού που ασχολείται με τα σπορ και σε μια άλλη εποχή ονομάζαμε φιλάθλους- έχει σχεδόν αποτρελαθεί για την ομάδα που υποστηρίζει. Βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση ύπνωσης κι αυτό δεν έχει συντελεστεί ούτε από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά ούτε κι από μόνο του.

Εδώ και δεκαετίες καλλιεργείται ένα σύστημα που αξιοποιεί το έλλειμμα λογικής που διατρέχει τη χώρα για να αναγάγει το ποδόσφαιρο σε κορυφαία δραστηριότητα που υπερκερνάει μάλιστα σε σημασία οποιαδήποτε άλλη. Το ίδιο πλέγμα συμφερόντων καλλιεργεί τεχνηέντως ένα νέο φασισμό, που έγκειται στην οπαδική ταυτότητα, η οποία έχει διαδεχτεί την πάλαι ποτέ φυλετική καθαρότητα. Με λίγα λόγια, όλοι οι οπαδοί, όλων των ομάδων αισθάνονται να πλημμυρίζονται από αισθήματα υπεροχής απέναντι στους αντιπάλους, τα οποία πρέπει με κάποιο τρόπο να αποδείξουν. Κι επειδή οι ίδιοι δεν παίζουνε μπάλα, αυτός ο τρόπος ανακαλύπτεται συνήθως στην άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας.

Τέτοιες μορφές βίας περιλαμβάνουν από το κοινό πλάκωμα στους δρόμους, όπου 10-15 μαντραχαλάδες την “πέφτουνε” σε ένα δυο ανυποψίαστα άτομα για μια μικρή επίδειξη ισχύος, μέχρι τα οργανωμένα ξεκαθαρίσματα μεταξύ οπαδών, ή τα θρασύδειλα ντου, προκειμένου να πιάσουν τους αντιπάλους στον ύπνο, δηλαδή στην φυσιολογική τους κατάσταση. Βέβαια βία υπάρχει και στις καθημερινές συζητήσεις, στα καφενεία, τα μπαράκια, τους χώρους εργασίας. Άλλωστε, η εξιδανικευμένη άποψη που διατηρεί ο καθένας για τον εαυτό του και την ομάδα του εξανεμίζεται αν δεν επιβληθεί με σαφή και εμφατικό τρόπο. Επιπροσθέτως κανένας οπαδός δεν μπορεί να ζήσει μέσα σ ένα πλαίσιο ποικιλότητας και πολυμορφίας. Σ ένα κόσμο ανεκτικότητας. Αντιθέτως μπορεί εύκολα να επιβιώσει μόνο με τους δικούς του, και μάλιστα με το τμήμα εκείνο από τους δικούς του που συμφωνούν 100% με τις αιχμηρές πεποιθήσεις του. Τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα εντείνουν την κατάσταση, αλλά δεν είναι αυτά που τελικά την δημιουργούν. Πρόκειται για μια παρανόηση που τεχνηέντως καλλιεργείται από εκείνους που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Στην πραγματικότητα είναι το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που προωθεί όλη αυτή τη βία την ώρα μάλιστα που υποκριτικά διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, ότι τάχα την απορρίπτει.. Καθώς βασίζεται στα ισχυρά δίπολα και τον τυφλό φανατισμό, που καλλιεργείται συστηματικά προκειμένου να εξυπηρετήσει οικονομικά, πολιτικά και εκδοτικά συμφέροντα, η διαφωνία και η έλλειψη βούλησης για συνδιαλλαγή και συναίνεση, η οποία μάλιστα ξεκίνησε κιόλα από την πολιτική και ψυχική διάσπαση που συντελέστηκε στη χώρα από την επανίδρυση ακόμα του νέου ελληνικού κράτους, αποτελούν κυρίαρχη ιδεολογία και κουλτούρα. Για να το κάνουμε σε πενηνταράκια το νέο ελληνικό κράτος θεμελιώθηκε πάνω στο διχασμό. Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι πλέον οι Έλληνες δεν κατεβαίνουν στα καφενεία ούτε για να χαλαρώσουν ούτε για να συνδιαλλαγούν. Κι ούτε πηγαίνουν στους χώρους εργασίας πρωτίστως για να εργαστούν και να εξασφαλίσουν το μεροκάματο. Αισθάνονται πρωτίστως την ανάγκη να ξεσπάσουν τον θυμό που τους πλημμυρίζει, πολλές φορές από κάποια πρόσφατη προσπάθεια κάποιου αντιπάλου να αναδείξει κι αυτός τα δικά του εξιδανικευμένα χαρακτηριστικά. Σηκώνονται από το κρεβάτι τους πρωτίστως για να πείσουν τους υπόλοιπους πόσο σημαντικοί είναι ίδιοι και η ομάδα τους και πόσο φαύλο είναι το σύστημα που δεν τους επιτρέπει να το αποδείξουν.

Όλα ξεκινούν όμως από το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και την ανύπαρκτη οικογενειακή διαπαιδαγώγηση που παραδίδουν στην κοινωνία ανώριμους και ανέτοιμους πολίτες, τους οποίους στη συνέχεια αναλαμβάνουν αθλητικά ραδιόφωνα, εφημερίδες και τηλεοράσεις για να τους αποπροσανατολίσουν ολοκληρωτικά και να τους αποτρελάνουν ολόπλευρα.

Μ αυτά και μ αυτά , η άσκηση αθλητικής βίας στη Ελλάδα μοιάζει σήμερα ως αυτονόητη εξέλιξη των πραγμάτων, που εξυπηρετεί πρωτίστως τις πολιτικές ηγεσίες διότι αποφορτίζει έστω και προσωρινά, κρίσιμα τμήματα του κοινωνικού ιστού. Κι ένας θεός μόνο ξέρει με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αντιστραφεί αυτό το κλίμα. Ένα κλίμα που παράγει τη βία και συνδιαμορφώνεται από όσους (βίαιους και μη) ασχολούνται νυχθημερόν με την υπέρτατη καμπύλη, που χειρίζονται με επιδεξιότητα ή τραχύτητα τα προβεβλημένα, αλλά και χωρίς ισχυρή βούληση να αντιδράσουν, λαϊκά είδωλα των γηπέδων.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το έθιμό σου η ζωή μου


Το Πάσχα να γλιτώνεις το σούβλισμα, να είσαι μέσα στην καλή χαρά και να σε σφάζει μετά από μια εβδομάδα ένας παλαιοημερολογίτης.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Έξοδος


Το Σάββατο ήθελε να πάει στο θέατρο αλλά στο πρόγραμμα έβλεπε μόνο "λαϊκή απογευματινή". Έψαξε λίγο καλύτερα για "μικροαστική απογευματινή", αλλά δεν βρήκε τίποτα…

Η πολιτική ορθότητα της νέας δεκαετίας


Κάποτε ήταν οι ΗΠΑ που αποφάσιζαν σχετικά με το ποιοι Έλληνες πολιτικοί θεωρούνταν αποδεκτοί από το σύστημα για να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Σήμερα φαίνεται πως οι αγορές έχουν αντικαταστήσει τη υπερδύναμη, την ώρα που οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, ως άλλοτε, μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό να έχουν αποδεκτεί μοιρολατρικά τον ρόλο κομπάρσου που τους απομένει.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, που ανέφερε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κυβέρνησης, καθώς οι αγορές ζύγισαν και μέτρησαν την κυβέρνηση Παπανδρέου και την βρίσκουν ελλιπή. Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επιχειρεί σήμερα μ ένα λιγάκι χοντροκομμένο τρόπο, να μας προετοιμάσει για τα “αυτονόητα” της επόμενης δεκαετίας, τη νέα πολιτική ορθότητα που θα ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις κατά το δοκούν, ώστε να εξασφαλίζει την συνεπή επιστροφή των δανεικών στους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα που θα κληθούμε να αποδεχτούμε ως ρεαλιστική και μοναδική, ενώ οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση θα φαντάζει ουτοπική και συναισθηματική.

Το σύνολο των μετεξελίξεων της καπιταλιστικής λογικής, θα μοιάζει ως ο μόνος εφικτός κόσμος και το δόγμα τα “κέρδη πάνω από τους ανθρώπους” ως η μόνη ρεαλιστική θρησκεία που εκπορεύεται αποδεδειγμένα από ένα θεό.

Αυτό που με ανησυχεί όμως περισσότερο απ όλα είναι ότι οι υπέρμαχοι της πλήρους και τελείας φιλελευθεροποίησης της αγοράς δεν προσμετρούν στα επακόλουθα του ορθολογικού σκουπίσματος κάθε εργασιακού δικαιώματος, τα χαρακτηριστικά ενός μέλλοντος που θα φαντάζει αφόρητο για κάθε άνθρωπο που θα αναζητά από τη ζωή κάτι περισσότερο από την παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων.

Ακόμη κι αν οι φιλελεύθερες λύσεις μοιάζουν σήμερα να πείθουν περισσότερο τους καταποντισμένους πολίτες έναντι της παραδοσιακής μαρξιστικής φόρμουλας, η οποία αδυνατεί να προτείνει εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης, η μάχη μεταξύ του καπιταλιστικού κόσμου και του κόσμου των ιδεών θα συνεχίσει να υφίσταται αέναα, παράγοντας νέα ιδεολογικά αποθέματα για την οικοδόμηση ενός κόσμου απελευθερωμένου από τα δεσμά του χρηματοπιστωτικού κυνισμού, του οικονομισμού και της γραφειοκρατίας.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Μόνο για σένα


Πήγα τις προάλλες να αγοράσω ένα μπλουζάκι που έκανε 23 ευρώ, αλλά ο πωλητής μου το άφησε στα 25, επειδή αποδείχτηκε ότι δεν είχαμε κανέναν κοινό γνωστό...

Sin Nobre


Μια ιστορία για όσους επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι προς το άγνωστο μιας νέας πατρίδας δεν θα μπορούσε να κουβαλάει ούτε εξεζητημένα ονόματα, αλλά ούτε και περιττές αποσκευές. Άλλωστε, οι άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους για να περάσουν τα σύνορα αναζητούν μια νέα ταυτότητα κι ένα νέο όνομα που θα τους επιτρέψει να προσαρμοστούν με ομαλό τρόπο στη νέα πραγματικότητα.

Σε μια τέτοια διαδρομή δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν όλες εκείνες οι ζωτικές διακυμάνσεις που ξεδιπλώνουν με απότομο τρόπο το νήμα μιας πορείας προς μια καλύτερη ζωή και επιτείνουν τη δραματοποίηση της μετανάστευσης. Μεταξύ ήρεμου ανθρωπισμού, βίας, γέλιου και υπαρξιακής αγωνίας, οι πρωταγωνιστές του «Sin Nobre» αφήνονται στη βούληση μιας ανώτερης δύναμης που φροντίζει να γεμίσει με περιπέτειες τη ζωή όσων ανθρώπων εγκαταλείπουν τις εστίες τους , είτε για να τους εκμαιεύσει τη δύναμη να διορθώσουν την ατυχία του να γεννηθούν σ ένα τόπο που δεν μπορεί να τους συντηρήσει, είτε για να τους προσφέρει τη σοφία και τα ανεπανάληπτα μαθήματα που χρειάζονται για να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και μαζί το ιδιαίτερο πνεύμα της γενέτειρας τους.

Στο ένα σκέλος της ιστορίας η Σάρα μια νεαρή γυναίκα από την Ονδούρα επιχειρεί μέσω Γουατεμάλας και Μεξικό να προσπελάσει το Νιου Τζέρσει.
Ταξιδεύει μαζί με τον πατέρα και το θείο της στην οροφή ενός τρένου.
Στην άλλη ιστορία του φιλμ ο Κάσπαρ, ένας νεαρός άνδρας με καταγωγή από το Μεξικό προσπαθεί να διασχίσει το δικό του μονοπάτι προς την γη της επαγγελίας. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και μια ιδιαίτερη φιλία θα γεννηθεί ανάμεσα στους δύο νέους ανθρώπους.

To "Sin Nobre" είναι ένα αξιοπρεπές, συμπαθητικό φιλμ για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι μετανάστες προκειμένου να προσεγγίσουν το ξεθωριασμένο, αλλά υπαρκτό για πολλούς γειτονικούς λαούς «αμερικανικό όνειρο».

Εμπνευσμένο από μια αληθινά τραγική ιστορία που διαδραματίστηκε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού το 2003, το βραβευμένο για τη σκηνοθεσία του στο έγκριτο φεστιβάλ Sundance του 2009 φίλμ του Cary Fukunaga επιχειρεί μια ειλικρινή και ήρεμη προσέγγιση σε ένα θέμα που κινεί ολόκληρο τον κόσμο.
Οι κακουχίες των ανθρώπων που ψάχνουν για πατρίδα δημιουργούν κάποιες φορές τέτοιο πλούτο νοημάτων που θα τον ζήλευαν ακόμα και οι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην στασιμότητα της ευμάρειας και της πληκτική ειρήνης που κυριαρχεί στον τόπο τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 6,5/10

Η απελευθερωτική δύναμη της αιδούς



Πίνακας: Turner


Σε χώρες όπου έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό πλέγμα αξιών και κανόνων στην λειτουργία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, η ηθική απαξίωση ενός υποκειμένου, είτε λέγεται επιχειρηματίας, είτε πολιτικός, είτε πολίτης αποτελεί μέγιστη τιμωρία. Η αποκαθήλωση λόγου χάρη ενός επίορκου δημόσιου λειτουργού από τη θέση του ισοδυναμεί με δικαίωση των προσδοκιών της κοινής γνώμης και αποδεικνύει περίτρανα την ύπαρξη κράτους με ισχυρή θέληση και βούληση να εδραιώσει ένα πνεύμα ισονομίας.

Σε χώρες όμως, όπως η δική μας, όπου τα ηθικά ζητήματα αποτελούν φληναφήματα και θεωρητικές κωλοτούμπες, η ηθική απαξίωση ενός επίορκου λειτουργού, όχι μόνο δεν υφίσταται ως παραδειγματική τιμωρία, αλλά εν πολλοίς θεωρείται και ένα τυπικό χάδι του νόμου στους παραβάτες.

Απέχουμε λοιπόν παρασσάγγας, από την αξιακή δόμηση της κοινωνίας των αρχαίων προγόνων μας, όπου η κατάδειξη ενός προσώπου ως ανάξιου να υπηρετήσει την αθηναϊκή κοινωνία ισοδυναμούσε με την πιο αβάστακτη ποινή. Ένα αξιακό σύστημα που εξακολουθούν εντούτοις σε μεγάλο βαθμό να αξιοποιούν οι προηγμένες χώρες, που είχαν το προνόμιο να κατανοήσουν από πολύ νωρίς την λειτουργική χρησιμότητα της ύπαρξης διευρυμένης αιδούς σε μια κοινωνία. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του να ικανοποιεί μια εξουσία με ανθρωποθυσίες το θυμικό ενός λαού και του να του προωθεί λύσεις που προάγουν την λογική.
Άλλωστε, όπου υφίσταται αυτό το περίφημο αίσθημα της ντροπής, συμπληρώνει θεσμικά κενά και ατέλειες του νομικού συστήματος, ώστε η ανάπτυξή του, σκέφθηκαν οι αρχαίοι Έλληνες, να εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τόσο την καταπολέμηση της πολυνομίας όσο και την εύλογη επιθυμία των πολιτών να μην αισθάνονται ότι κινούνται σ ένα δαιδαλώδες και ασφυκτικό πλαίσιο επιβεβλημένων κανόνων και συμπεριφορών.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ό,τι αρπάξει η σκούπα


Η μικρή εμπειρία που διαθέτουμε από την ασφυκτική επιτήρηση της τρόικα μας διδάσκει ότι τελικά κάθε φορά η χρηματοπιστωτική τρομοκρατία καταφέρνει να περάσει ως μέτρα τις απαιτήσεις της. Ίσως όχι ακριβώς στο χρόνο που τις εκφράζει, ούτε και με την αρχική δριμύτητα, αλλά λίγο αργότερα και με διαφορετική διατύπωση. Βέβαια είναι κοινή παραδοχή πως αρκετές από αυτές τις απαιτήσεις αφορούν σε αλλαγές και καταργήσεις άδικων προνομίων που έπρεπε να έχουν συντελεστεί από χρόνια. Άλλες βέβαια είναι στη λογική του ό,τι αρπάξει η σκούπα από ξερά και χλωρά, καμένα δικαιώματα.

Σ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ανθίσταται σε ισχυρές πιέσεις για προτεινόμενες αλλαγές που θα υποβάθμιζαν σε πιο δραματικό βαθμό το βιοτικό επίπεδο εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Το θέμα ήταν να μη φτάναμε στο σημείο να βρισκόμαστε απροστάτευτοι στις διαθέσεις των νεοφιλελεύθερων δανειστών μας, που επιβάλλουν όρους, ιδεολογία και προγράμματα χωρίς δυνατότητα αντίστασης. Δανειστές οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω σε καμιά από τις χώρες που επισκέφθηκαν προκειμένου να υλοποιήσουν το «φασόν» που ονομάζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν έλαβαν υπόψιν τον παράγοντα άνθρωπο, ούτε φυσικά και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν το έκρυψαν ποτέ, πως είναι σκληροί επιχειρηματίες που ευλόγως δεν ενδιαφέρονται για τίποτε περισσότερο από το να μην χάσουν ούτε δολάριο οι δανειστές της εκάστοτε χώρας.

Βεβαία το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς για να οικοδομήσουμε ένα πιο αξιοπρεπές μέλλον, μέσα σ ένα παγκόσμιο σκηνικό που δεν υπάρχουν ούτε εχθροί, ούτε φίλοι. Ότι η επιτυχία του προγράμματος, όσον αφορά την μείωση του ελλείμματος, μοιάζει με μονόδρομο δεν το αμφισβητεί παρά μόνο η Αριστερά. Ότι επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να υλοποιηθεί το πρόγραμμα χωρίς την απαραίτητη συστράτευση με συνέπεια να μην παραχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι κι αυτό ένα ανεπιθύμητο ενδεχόμενο. Το πιο ελπιδοφόρο όμως από όλα τα πιθανά σενάρια απαιτεί για την υλοποίησή του από κόμματα και πολίτες ουσιαστικές αλλαγές σε νοοτροπίες, αντιλήψεις, συνήθειες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην παγκόσμια ανυποληψία προκειμένου σε πρώτο βαθμό να ξεφύγει η χώρα από τη στενωπό των τοκογλύφων και σε δεύτερο να ξεκινήσει μια πορεία πραγματικής ανάπτυξης και προόδου. Μέσα σ αυτό τον κακό χαλασμό λοιπόν η χώρα έχει αποκτήσει ένα νέο όραμα που καλείται να υλοποιήσει η τωρινή παραγωγική γενιά για να απελευθερώσει από το βραχνά των χρεών την επόμενη. Ώστε να σταματήσουν οι δανειστές της χώρας να κινούν τα νήματα της ζωής μας. Ώστε να οικοδομήσουμε ένα σοβαρό κράτος πρόνοιας κι έναν παραγωγικό ιστό που θα δημιουργεί αειφόρο ανάπτυξη. Ώστε να αποκτήσουμε τη δύναμη να ορθώνουμε ανάστημα και να αρνούμαστε την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν στο επίκεντρο τα κέρδη και βάζουν στο περιθώριο τους ανθρώπους.

Multiple choice τεστ στην ειδικότητα αναισθησιολόγου


Ας υποθέσουμε ότι είστε αισθησιολόγος σε μια δύσκολη επέμβαση και τά χετε κάνει μούσκεμα με αποτέλεσμα ο ασθενής να ξυπνήσει νωρίτερα από την ολοκλήρωση της εγχείρησης. Τι του λέτε τότε ως έμπειρος επιστήμονας;

Α) Όταν κοιμάσαι κάποιος γράφει ιστορία;
Β) Εεεε ώρα κοινής ησυχίας;
Γ) Μμμμμ.Βγάζουν μια μπουγάτσα αυτή την ώρα;

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Le Horde


Ο θάνατος ενός συναδέλφου τους πλημμυρίζει τέσσερις διεφθαρμένους αστυνομικούς με πνεύμα εκδίκησης. Χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά, θα υποκύψουν στην ορμητική παρόρμησή τους και θα πραγματοποιήσουν μια μυστική, εκτός πρωτοκόλλου, επιχείρηση εναντίον μιας αδίστακτης συμμορίας, που έχει την έδρα της σ ένα γοτθικού τύπου ουρανοξύστη και που ενοχοποιείται για πλειάδα εγκλημάτων.

Η δίψα τους όμως για εκδίκηση θα τους οδηγήσει σε μια περιπέτεια πέρα από κάθε λογική, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα άκρως εφιαλτικό σενάριο.

Ήδη το Παρίσι έχει παραδοθεί στις φλόγες και τους δρόμους του έχουν κατακλύσει εκατοντάδες zombie που διψούνε για αίμα και θάνατο.

Η νέα συνθήκη θα αναγκάσει τους κακοποιούς και τους αστυνόμους να συνεργαστούν προκειμένου να εξαντλήσουν τις όποιες πιθανότητες διαφυγής από την κόλαση τούς αναλογούν.

Πατώντας με το ένα πόδι στα βαθιά ίχνη της γνώριμης συνταγής ταινιών με zombie και με το άλλο στη φρενιτιώδη αισθητική και τους στροβιλισμούς ενός κυκλοθυμικού video-game το «La Horbe» ακολουθεί τη στιβαρή πορεία των προκατόχων του, καθώς ξεδιπλώνεται γεμάτο θάνατο, σφαγές και λυσσασμένα πλάσματα που διψούν για αίμα.

Η απλοϊκότητα ωστόσο του σεναρίου προσδίδει χαρακτήρα ανεξήγητης υπερβολής στην επιλογή των διανομέων να εξασφαλίσουν την έξοδό της στους κινηματογράφους, καθώς η ταινία είναι φτιαγμένη για τα ράφια των βίντεο κλαμπ και δεν περνάει απαρατήρητη παρά μόνο από ένα κοινό που κατευθύνεται αυτομάτως στα ράφια που φιλοξενούν ταινίες, οι οποίες προσπαθούν να αγγίξουν τα πρωτόγονα ένστικτα της έκπληξης και του φόβου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 5/10

Γουέμπερ: "Είμαι χαρούμενος στην Red Bull"


Μιλώντας για τις φήμες που τον θέλουν να αφήνει το προσεχές καλοκαίρι τη Red Bull για την Ferrari o Αυστραλός οδηγός Μαρκ Γουέμπερ τόνισε ότι το μέλλον του θα ξεκαθαρίσει πιθανότατα τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος στη Red Bull.
«Απλά κέρδισα δύο συνεχόμενους αγώνες και όλοι με ρωτούν που θα είμαι την επόμενη σαιζόν. Είμαι πολύ κοντά με τα παιδιά στη Red Bull, περάσαμε πολλά και έχω σπουδαία σχέση μαζί τους. Αλλά πράγματα συμβαίνουν και αλλάζουν πολύ γρήγορα στη δουλειά και ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει στη γωνία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός σε συνέντευξή του στη Sunday Mail.

Και πρόσθεσε: «Προς το παρόν σκέφτομαι μόνο τον επόμενο αγώνα στην Τουρκία. Τα υπόλοιπα θα τακτοποιηθούν μόνα τους. Υπάρχουν εκατοντάδες πόντοι διαθέσιμοι και συγκεντρώνομαι στη δουλειά μου. Φαντάζομαι ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις επόμενες έξι εβδομάδες. Αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι ότι έχω ακόμη μεγάλη επιθυμία να με οδηγεί».

Ο Γουέμπερ με την πρόσφατη νίκη του στο Μονακό βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης μαζί με τον team mate του Σεμπάστιαν Φέτελ και σκεπτόμενος τον αγώνα στο Πριγκηπάτο, αναφέρει: «Φαίνεται ότι πολύς κόσμος βλέπει το Grand Prix του Μονακό! Υποθέτω ότι είναι εκπληκτικό γιατί τρεις, ή τέσσερις εβδομάδες πριν, όλοι μίλαγαν για την ομάδα όνειρο στη McLaren, ή τον Μίκαελ Σουμάχερ που έκανε αυτό, ή εκείνο. Αλλά δεν παρασύρομαι, το άθλημά μας αλλάζει στο λεπτό».

"Το μυαλό μας ήταν στον Ολυμπιακό"


Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέδωσε την μέτρια εικόνα των παικτών του στην αναμέτρηση με τον Πανελλήνιο, στην έλλειψη συγκέντρωσης, καθώς οι περισσότεροι παίκτες του, ανέφερε, σκεφτόταν ήδη τον Ολυμπιακό.

Το σημαντικό είναι ότι κάναμε το 3-0 και προκριθήκαμε στον τελικό. Συγχαρητήρια στους παίκτες, αφού αυτός είναι ο πιο σημαντικός στόχο μας» σημείωσε αρχικά ο Σέρβος. «Όλοι καταλαβαίνουν πως δεν αρχίσαμε καλά, γιατί, όταν χάνεις εύκολα καλάθια κάτω από τη μπασκέτα και δεν επιστρέφεις στην άμυνα και στα πρώτα 6 λεπτά δεν προσπαθείς τη στιγμή που ο αντίπαλος πετυχαίνει 13 πόντους, κάτι δεν πάει καλά. Κάποιες επιθέσεις και άμυνες ήταν καλές, κάποιες επιθέσεις και άμυνες όχι. Στο μυαλό των παικτών ήταν το ματς της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό. Ήταν καλό για εμάς που αντιμετωπίσαμε τον Πανελλήνιο, μια σοβαρή και πειθαρχημένη ομάδα. Τους εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια».

Θέλει Γκαλέτι η Εστουντιάντες


Στο κόλπο της απόκτησης του Λουτσιάνο Γκαλέτι έχει μπει η Εστουντιάντες, αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου στην Αργεντινή.

Από την πλευρά της η ερυθρόλευκη ΠΑΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λύσει το συμβόλαιο του Λουτσιάνο Γκαλέτι, αν διαπιστωθεί τελικά πως δεν μπορεί να παίξει ξανά ποδόσφαιρο, καθώς ο Αργεντινός μέσος περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των εξετάσεων τα οποία και θα καθορίσουν το ποδοσφαιρικό του μέλλον.

Και ο Μπλάνκο στο στόχαστρο της Τουλούζ


Στη μεταγραφική της λίστα πρόσθεσε το όνομα του Ίσμαελ Μπλάνκο η γαλλική Τουλούζ.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα «Tuttosport».

Ψηλά στις προτιμήσεις των ιθυνόντων της ομάδας από τη Σικελία, εκτός από τον Αργεντινό επιθετικό της ΑΕΚ, βρίσκονται και οι ψηλά στις προτιμήσεις των ιθυνόντων της ομάδας από τη Σικελία.

Στο μεταξύ, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναχώρησε για ολιγοήμερες διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μόσταρ.

Βιτόλο: "Η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή για την Τενερίφη"


Ο μέσος του ΠΑΟΚ, Βίκτορ Βιτόλο, μιλώντας στον ισπανικό τύπο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Τενερίφη.

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για την Τενερίφη. Αυτή η ομάδα μού έχει προσφέρει πολλά και αν ζητούσε τη βοήθειά μου θα την πρόσφερα», ανέφερε αρχικά.

Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια πως αυτή τη στιγμή οι δρόμοι μας είναι μακριά, αλλά δεν θα δίσταζα να επιστρέψω. Έχω συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ και η συμμετοχή μας στα προκριματικά του Champions League καλύπτει τις φιλοδοξίες μου.

Ίσως για τις άλλες ομάδες να μην είναι διαθέσιμος, αλλά για την Τενερίφη θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε μία ικανοποιητική συμφωνία».

"Πάμε στο Μουντιάλ για να το διασκεδάσουμε"


Ο αρχηγός της εθνικής Ελλάδας, Γιώργος Καραγκούνης δήλωσε στην ιστοσελίδα «TuttoMondiali.it», ότι η ελληνική ομάδα πάει στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής για να το διασκεδάσει.

«Πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να το διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά. Και μετά θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», τόνισε ο έμπειρος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

Ο Γιώργος Καραγκούνης μίλησε και για τον συμπαίκτη του στην εθνική, Γιώργο Σαμαρά που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Παλέρμο.

«Είναι ένα καλός παίκτης, όπως και άλλοι. Έχουμε καλή ομάδα, δεν βασιζόμαστε σε ένα παίκτη. Ο Σαμαράς είναι καλός ποδοσφαιριστής" κατέληξε ο Καραγκούνης.

Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Μπανγκόκ


Όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού Οι αρχές της Ταϊλάνδης παρέτειναν την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μπανγκόκ και 24 επαρχίες για άλλες επτά ημέρες λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενες ταραχές.

«Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ομάδες και άτομα που ακόμη επιθυμούν να προκαλέσουν χάος σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάνσεμ Κόουκάμνερντ.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 4.00 π.μ., πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το υπουργικό συμβούλιο κατά την εβδομαδιαία σύνοδό του την Τρίτη (αύριο), προσέθεσε.

Χίλαρι Κλίντον: Να αποτρέψουμε κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο


Ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν κλιμάκωση» της έντασης στην κορεατική χερσόνησο μετά τις κατηγορίες κατά της Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας, δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

«Οι Βορειοκορεάτες έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα αβέβαιη κατάσταση, μια κατάσταση η οποία, όπως αντιλαμβάνεται κάθε χώρα γειτονική στη Βόρεια Κορέα, πρέπει να περιοριστεί», τόνισε η Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε πλήρεις διαβουλεύσεις» με την Κίνα, μια από τις ελάχιστες συμμάχους της Βόρειας Κορέας, η οποία δεν έχει ενώσει τη φωνή της με τις διεθνείς φωνές διαμαρτυρίας κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Επεισόδια τα ξημερώματα έξω από το ΑΠΘ

Τα ξημερώματα έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σημειώθηκαν επεισόδια με βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα περίπου 3-4 ατόμων εξήλθε από το πανεπιστήμιο και έβαλε φωτιά σε κάδο στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Λίγο αργότερα, οι δράστες βγήκαν και πάλι από το πανεπιστήμιο και έριξαν βόμβα μολότοφ σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην οδό Εθνικής Αμύνης, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Κίνδυνος για τη ζωή του ανθρώπου οι καρδιακές αρρυθμίες


Μέχρι και σε αιφνίδιο θάνατο ατόμων, ακόμα και μικρής ηλικίας, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να οδηγήσουν οι καρδιακές αρρυθμίες.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέδριο καρδιολογίας με θέμα, «στεφανιαία νόσος και αρρυθμίες στο γενικό πληθυσμό» που πραγματοποιείται στα Χανιά με οργανωτή το ελληνικό κολλέγιο καρδιολογίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 3.000 έως 7.000 άνθρωποι πεθαίνουν αιφνιδιαστικά κάθε χρόνο, ενώ στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους 600.000 άνθρωποι.

«Το θέμα που συζητούμε στο συνέδριο και αποτελεί και παγκόσμια συζήτηση, είναι ποιοι ασθενείς πρέπει να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις. Συνήθως οι ασθενείς με αρρυθμίες είναι σχετικά νέοι, κάτω από τα 60, έχουν συχνά επεισόδια και δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα» τόνισε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ερρίκος Ντυνάν» Γιώργος Θεοδωράκης.
.

Ανοδικό ξεκίνημα στις ευρωαγορές

Ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.088,23 μονάδες, άνοιξε σήμερα με άνοδο κατά 25,30 μονάδες (0,50%).

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,86% και διαμορφώθηκε στις 3.460,49 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,50% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 5.858,45 μονάδες.

Επεισόδια στο φιλικό Παναθηναϊκός-Μπενφίκα

Επεισοδιακή ήταν η φιλική αναμέτρηση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Μπενφίκα που έγινε στο Τορόντο του Καναδά.

Πιο συγκεκριμένα προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα στους παίκτες και τους οπαδούς της Μπενφίκα με αποτέλεσμα ο διαιτητής να διακόψει το παιχνίδι.

Για την ιστορία, το σπουδαίο διεθνές φιλικό του Παναθηναϊκού με την Μπενφίκα στο «BMO Fields» του Τορόντο έληξε ισόπαλο χωρίς γκολ (0-0).

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Γ.Σ Παναθηναϊκού, Θανάσης Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να μπει στο ΔΣ της ΠΑΕ.

Μεγάλος αριθμός ανδρών κακοποιείται από γυναίκες στην Αυστραλία


Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας μεταξύ ανδρών που έχουν πέσει θύματα των συντρόφων τους, διαστάσεις επιδημίας έχει η κακοποίηση των ανδρών από τις γυναίκες τους στην Αυστραλία.

Ο αριθμός μάλιστα των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία καθώς οι άνδρες, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας που υφίστανται.

Ο κυριότερος λόγος που δεν προβαίνουν σε καταγγελίες έχει να κάνει με την αποδεκτή κουλτούρα που θέλει τους άνδρες «άνδρες». Ορισμένοι, επίσης, φοβούνται για «το τι θα πει ο κόσμος» όταν πληροφορηθεί ότι τον δέρνει η γυναίκα του, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που δεν γίνονται πιστευτοί όταν καταγγέλλουν ένα τέτοιο περιστατικό.

Έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις γυναικών που όχι μόνο ξυλοφορτώνουν τους άνδρες τους, αλλά τους βιάζουν και σεξουαλικά!

"Είχε ενοχλήσει τον Πούτιν ο Χοντορκόφσκι"


Όπως δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ένας πρώην πρωθυπουργός του Πούτιν, το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για τη σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι επειδή είχε εξοργίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τη χρηματοδότηση αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Ο Χοντορκόφσκι, που ήταν κάποτε ο πιο πλούσιος άνδρας στη Ρωσία, συνελήφθη το 2003 και στη συνέχεια η επιχειρηματική αυτοκρατορία του διαμελίστηκε και πουλήθηκε, κυρίως σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες.

Και οι δύο συνιδιοκτήτες (της YUKOS) είχαν συλληφθεί εξαιτίας πολιτικών κινήτρων», είπε στο δικαστήριο ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Πούτιν από το 2000 έως το 2004.

Το τέλος της ιδιωτικότητας


Το Facebook είναι εδώ και καιρό για τα εκατομμύρια ενεργών μελών του κάτι πολύ περισσότερο από μια δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι, στην πραγματικότητα, μια καθημερινή έξη, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, μια αδιαπραγμάτευτη συνήθεια, που όμως φέρνει δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων, οι οποίοι εκπαιδεύονται πια να διατίθενται υπερβολικά στο διαδίκτυο την ώρα που κλείνονται όλο και πιο βαθιά στο “καβούκι τους” στην πραγματική ζωή. Η πολύ γνώριμη εικόνα του ζευγαριού, για παράδειγμα, που κάθεται αντικρυστά και ανοίγει τα λαπ τοπ του στο τραπεζάκι της καφετέριας είναι χαρακτηριστική και φανερώνει τις διαστάσεις του προβλήματος. Έχουμε να πούμε, λοιπόν, τόσα πολλά μέσα από το διαδίκτυο αλλά τόσα λίγα όταν βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο; Κι όλο αυτό το πράγμα που φαντάζει τόσο μοντέρνο και σύγχρονο, ώστε κάθε προσπάθεια για αληθινή σαρκική επικοινωνία να μοιάζει ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, σε τι είδους μέλλον μας οδηγεί;

Ουσιαστικά πρόκειται για την συνειδητή καλλιέργεια και τη μεθοδική προετοιμασία, βήμα προς βήμα, ενός κοινού που παραδίδει εκουσίως σε ιδιωτικές, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς όσες πληροφορίες χρειάζονται για να προωθήσουν με στοχευμένο τρόπο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Φυσικά, στην πιο αθώα ενδεχόμενη εκδοχή της επεξεργασίας των δεδομένων.

Κι αφού μιλάμε επί της ουσίας για μια ηθελημένη παραχώρηση της ιδιωτικότητάς μας, αρχικά έστω και σε ένα ελεγχόμενο κοινό, είναι υποκριτικό να μιλάμε τελικά για καταπάτηση απορρήτου από πλευράς εταιρείας, η οποία όπως κάθε άλλη στοχεύει στην κερδοφορία. Και ως γνωστόν, το πιο σκληρό νόμισμα του παρόντος είναι η πληροφορία. Κι ένα περισσότερο αυτή που αποσπάται αβίαστα, άρα μπορεί και να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Η απεμπόληση λοιπόν του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, που αποτελεί την προμετωπίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξυπηρετεί πλήρως ολόκληρο το οικονομικό σύστημα κι ως εκ τούτου, ότι δεν κατάφεραν κάποτε να επιτύχουν τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα, σήμερα το επιτυγχάνει η τεχνολογία με τρόπο φιλικό, ήπιο και εντελώς αναίμακτο, που θα ζήλευαν και οι πιο στυγμοί δικτάτορες.

Ουδέν κρυπτόν, λοιπόν, υπό τον ήλιο του διαδικτύου και κάθε λογής παράπονα και διαμαρτυρίες για τις πολιτικές που ακολουθούνται ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών ηχούν τουλάχιστον προσχηματικά και υποκριτικά. Γιατί τελικά, όσο ξεπερασμένη θεωρείται σήμερα η θελεμιώδης πρωταρχική φιλοσοφία των ιθυνόντων του Facebook, όταν δημιούργησαν μια υπηρεσία που προσέφερε την δυνατότητα στους χρήστες της να αναζητήσουν παλιούς τους φίλους, τόσο η σημερινή πραγματικότητα της ήπιας αντίδρασης μερίδας των χρηστών στους όρους που επιβάλλουν οι διαχειριστές του site, θα φαντάζει μετά από λίγα χρόνια μακρινή και απλησίαστη.

Εκστρατεία μαζικής εξόδου από το Facebook


Ότι πρόκειται σύντομα να ενεργοποιήσουν νέους όρους για την προστασία των δεδομένων των χρηστών και να απλοποιήσουν τη διαδικασία «εξόδου» από την ιστοσελίδα, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες οι διαχειριστές του Facebook.

Σημειωτέον ότι, περίπου 13.500 χρήστες έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής τη διαδικτυακή εκστρατεία «Quit Facebook» η οποία έχει ορίσει την 31η Μαΐου ως ημέρα μαζικής εξόδου από τη δημοφιλέστερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Ανακοινώθηκε η Google TV


Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την Google TV, προχώρησε η διοργανώτρια εταιρεία.

Η Google έκανε από κοινού την ανακοίνωση με την Intel, τη Sony και τη Logitech. Το δελτίο Τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά: "Φανταστείτε να ανοίγετε την τηλεόραση και να έχετε στη διάθεσή σας όλα τα κανάλια και τις σειρές που παρακολουθείτε και όλα τα sites που επισκέπτεστε καθημερινά. Αυτό ακριβώς καταφέραμε να κάνουμε".

Η Google TV είναι μια συσκευή που είτε συνδέεται στην τηλεόραση, είτε βρίσκεται μέσα σ' αυτή. Ο ρόλος της είναι να λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στην τηλεόραση και το Internet. Ο χρήστης θα βλέπει στην τηλεόρασή του μια μηχανή αναζήτησης και θα παίρνει αποτελέσματα από το Internet αλλά και τον πάροχο καλωδιακής τηλεόρασης.

Ανάκληση μπαταριών για notebooks της HP


Ένα πρόγραμμα ανάκλησης μπαταριών, το οποίο αφορά φορητούς υπολογιστές που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τις εμπορικές ονομασίες HP και Compaq, ανακοίνωσε η ΗP.

Πρόκειται για μοντέλα που κατασκευάστηκαν από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι και το Μάιο του 2008.

Σύμφωνα με την HP και τους συνεργάτες της, οι συγκεκριμένες μπαταρίες ενδέχεται να αναπτύξουν υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης και εγκαυμάτων.

Μοράτι: "Δεν έχω αποφασίσει για προπονητή"


Ο ισχυρός άνδρας της Ίντερ Μάσιμο Μοράτι αναζητά τον αντικαταστάτη του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο των "πρωταθλητών Ευρώπης".

Μεταξύ των φερόμενων ως υποψηφίων φαβορί θεωρείται ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς.

"Υπάρχουν δύο ή τρεις άνθρωποι που μπορούν να κοουτσάρουν την Ίντερ. Τους έχετε ήδη αναγνωρίσει.

Όλοι έχουν ένα κοινό που είναι το κουράγιο. Πρέπει να βρούμε έναν προπονητή που να είναι ισχυρή προσωπικότητα και δεν θα είναι στην σκιά του Μουρίνιο.

Ο Μιχαϊλοβιτς είναι ένας χαρακτήρας και τον σέβονται οι παίκτες. Παράλληλα εκτιμάω τον άνθρωπο και έχω καλή σχέση μαζί του. Ειλικρινά όμως δεν έχω αποφασίσει ακόμη",ανέφερε το αφεντικό των Ιταλών.

Με τέστ αίματος ο εντοπισμός καρκίνου των ωοθηκών

Μια νέα μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών σε πρόωρο στάδιο, στις μεσήλικες γυναίκες που έχουν περάσει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Περισσότεροι από το 70% των καρκίνων των ωοθηκών εντοπίζονται όταν πια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, έτσι ένα αξιόπιστο αιματολογικό τεστ θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη, σωτήρια για πολλές γυναίκες. Όμως η νέα μέθοδος πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί και να επιβεβαιωθεί από άλλες μεγάλες έρευνες.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, η ανακάλυψη, υπό τον Κάρεν Λου του Κέντρου Καρκίνου Άντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας, παρουσιάστηκε από την Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας λίγο πριν το ετήσιο συνέδριό της.

ΠΟΥ: Απόφαση για μείωση της επιβλαβούς χρήσης οικονοπνευματωδών ποτών


Απόφαση που αποσκοπεί "στη μείωση της επιβλαβούς χρήσης των οινοπνευματωδών ποτών, ιδιαίτερα από τους νέους, η οποία ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως", υιοθέτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η απόφαση αυτή προβλέπει περιορισμό των διαφημίσων και την άσκηση μιας μεγαλύτερης πίεσης στις τιμές που έχουν τα κρασιά, οι μπίρες και τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Το κείμενο αυτό, το οποίο εξασφάλισε μεγάλη υποστήριξη, υιοθετήθηκε από τις 193 χώρες μέλη του ΠΟΥ στην ετήσια Συνέλευσή του στη Γενεύη.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ σχετικά με τα οινοπνευματώδη ποτά, οι οποίες καταρτίστηκαν έπειτα από συνομιλίες δύο ετών, δεν είναι δεσμευτικές, αλλά εξυπηρετούν ως ένας "οδηγός" για τα 193 κράτη μέλη του.

Παπανδρέου: "Θέμα αξιοπιστίας να επιστρέψει η χώρα τα χρήματα που έχει δανειστεί"

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και τονίζει ότι αποτελεί θέμα αξιοπιστίας της χώρας να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί.

Ο κ. Παπανδρέου μιλά για σκληρά, αλλά αναγκαία οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, παρατηρώντας ότι ένας λόγος που είναι τόσο επώδυνα είναι γιατί η χώρα πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη για θυσίες, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για κακή διαχείριση, για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και διαφθορά.

Παράλληλα, αναφέρεται στο ρόλο των κερδοσκόπων και μιλά για μη έγκαιρη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ενώ επισημαίνει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα. Δώστε μας χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Σαμαράς: "Η ευθύνη ανήκει σε όσους ψήφισαν τα μέτρα"


Γιατί καταψήφισε τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι πολιτεύεται με γνώμονα το αύριο και " δίνει στην ελληνική οικονομία μια εναλλακτική επιλογή, έξω από τον φαύλο-κύκλο της ύφεσης", καθώς και "στην πολιτική ζωή μια εναλλακτική λύση, ώστε να έχει κάπου να πιαστεί και να ελπίσει", εξηγεί σε συνέντευξή του στην ΚΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ερωτηθείς για την αποπομπή της κας Μπακογιάννη, μετά την υπερψήφιση των μέτρων, λέει ότι αυτό ενόχλησε τους νεοδημοκράτες, αλλά και όσους απαιτούν να υπάρξει ουσιαστική αντιπολίτευση. "Τώρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα και αυτοί θα τα χρεωθούν ως το τέλος", προσθέτει.

Τρισέ: "Το ευρώ δεν κινδυνεύει"


Διατυπώνοντας σαφώς αντίθετη άποψη από αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ η οποία προειδοποιεί ότι η το μέλλον του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επιμένει ότι το ευρώ "δεν κινδυνεύει".

" Δεν είναι το ευρώ αυτό που κινδυνεύει, είναι η δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών που επιβάλλεται να απευθυνθούμε", τονίζει ο Τρισέ σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine".

Πριν λίγες ημέρες, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια "δοκιμασία ύπαρξης" καθώς ζητούσε από τους γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το μερίδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας στο πακέτο του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.

Ο Τρισέ τόνισε ότι το κοινό νόμισμα των 16 χωρών της ευρωζώνης παραμένει αξιόπιστο.

" Το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα καθώς το ποσοστό πληθωρισμού παραμένει κάτω από 2% για περισσότερο από 11 χρόνια" είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Η ευρωζώνη ως σύνολο είναι ηχηρά δομημένη", τόνισε ο Τρισέ και πρόσθεσε "Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει αυτή τη στιγμή για όλες τις χώρες του ευρώ".

Κατσέλη: "Γρήγορες και φθηνές διαδικασίες"


Από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα δημοσιευθεί το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ που αφορά στην διευκόλυνση των επιχειρηματιών για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Η υπουργός απαντώντας στα θέματα που της έθεσαν οι επιχειρηματίες από τα επιμελητήρια όλης της χώρας απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα υπάρξει συνένωση επιμελητηρίων κατά τα πρότυπα του Καλλικράτη, ενώ σχετικά με τη δυνατότητα να προσφεύγουν οι επιχειρηματίες και στα ΚΕΠ και όχι μόνο στα γραφεία των κατά τόπους επιμελητηρίων σε όλη τη χώρα για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ίδρυση επιχειρήσεων, ανέφερε ότι ''όλοι είναι χρήσιμοι'' και πρόσθεσε ότι όταν απελευθερωθεί το επάγγελμα του συμβολαιογράφου αυτό θα λειτουργήσει ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση που θέλει του υπουργείο, δηλαδή γρήγορες και φτηνές διαδικασίες.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο και ανέφερε σαν παράδειγμα ότι έγιναν διορθώσεις στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ακόμη και τελευταία στιγμή όταν το νομοσχέδιο ήταν στη Βουλή.

ΚΚΕ: "Το μυαλό μας στο κίνημα και όχι στην κάλπη"


Στο ερώτημα γιατί η αριστερά δεν εισπράττει κέρδη από την υποχώρηση που εμφανίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα απαντά "εμείς έχουμε το μυαλό μας πρωτίστως στο κίνημα και όχι στην κάλπη".

Αναφερόμενη στην ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον τοποθετεί "στην αριστερή πλευρά του ευρωμονόδρομου, της συνδικαλιστικής ηγεσίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που εκπροσωπούν την εργατική αριστοκρατία".

Στις κατηγορίες για τις πρακτικές του ΠΑΜΕ, με τις οποίες το ΚΚΕ σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα, η κα Παπαρήγα απαντά ότι "όσο πιό ισχυρό είναι το εργατικό κίνημα, τόσο καλύτερα για το λαό" και προσθέτει ότι "αν οι εργαζόμενοι έδιναν περισσότερο βάση στις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το τί σημαίνει Μάαστριχτ και ευρωμονόδρομος, θα ήταν σίγουρα σε καλύτερη θέση να τους αντιπαλέψουν σήμερα".

Τσίπρας: "Δεν θα επιτρέψω εκφυλιστικά φαινόμενα"


Ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στην «Αυγή» της Κυριακής, στέλνει αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα στο χώρο του ΣΥΝ , αλλά και τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια που αναπτύσσονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ Τσίπρας εκφράζει την "έκπληξή" του, όχι για τη μη εκλογή του Φ. Κουβέλη, αλλά για τη μεθόδευσή της. Υποστηρίζει ότι δε φοβάται ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο συνέδριο, αλλά τη συνέχεια της σημερινής λειτουργίας του κόμματος, με εκφυλιστικά φαινόμενα που δίνουν την εικόνα Βαβυλωνίας.

Στο ενδεχόμενο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα πολυπολικό, σε διπολικό σχήμα, σημειώνει ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ενότητα του εγχειρήματος."Δεν πρέπει να παίζουμε κρυφτούλι, ούτε να δίνουμε την εικόνα ότι οργανώνουμε χωριστές συγκεντρώσεις μεταξύ μας", λέει . Είναι σαφές, συμπληρώνει ότι ο ΣΥΝ, μετά το συνέδριό του έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλία για μια νέα πολιτική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βρετανία: "Μπαίνουμε σε περίοδο λιτότητας"

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου των περικοπών 6 δισ. λιρών στον δημόσιο τομέα-μία κίνηση που αποσκοπεί να καθησυχάσει τις αγορές για διασφάλιση των μελλοντικών δανεισμών του κράτους, παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση συνεργασίας των Συντηρητικών/Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Η Βρετανία πρόκειται να εισέλθει σε μία «εποχή λιτότητας» προειδοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Λόους.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση συμμαχίας Συντηρητικών /Φιλελευθέρων έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο Λόους τονίζει «πρόκειται να περάσουμε από μία εποχή αφθονίας σε μία εποχή λιτότητας στα δημόσια οικονομικά.

Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε αυτή η λιτότητα να είναι όσο το δυνατότερο προοδευτική, προστατεύοντας τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από προστασία», τόνισε ο ίδιος, τονίζοντας πως είναι «προετοιμασμένος νοητικά για να δεχθεί τα πολυάριθμα παράπονα από αγανακτισμένους ανθρώπους» μετά τις περικοπές.

Αποφασισμένος για αλλαγές ο Θαπατέρο


Πως η κυβέρνησή του παραμένει αμετακίνητη ως προς την υλοποίηση του πακέτου μειώσεων κατά 15 δισ.ευρώ των δημοσίων δαπανών, παρά την πίεση των εργατικών ενώσεων, οι οποίες διαμηνύουν πως θα κηρύξουν γενική απεργία εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο.

Από το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Έλτσε της νοτιοανατολικής Ισπανίας, ο Θαπατέρο τόνισε ότι "υπάρχουν διαμαρτυρίες από τα συνδικάτα. Όμως δεν θα υπάρξει αλλαγή».

"Να δώσουμε χαρά στον κόσμο"


Μιλώντας στην κάμερα της ΝΕΤ οι Γιώργος Καραγκούνης και Κώστας Κατσουράνης εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της εθνικής στο Μουντιάλ, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να δώσουν λίγη χαρά στον κόσμο.

“Ο κόσμος με βλέπει και μου λέει ότι περιμένει κάτι καλό από εμάς. Έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, πρέπει να κάνουμε μία καλή πορεία, για να τους κάνουμε λίγο χαρούμενους. Είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι θα βρεθούμε εκεί. Αυτή η διοργάνωση είναι γιορτή. Θέλουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Θα είναι τεράστια επιτυχία για εμάς αν τα καταφέρουμε”, δήλωσε ο Καραγκούνης στην κάμερα της ΝΕΤ, με τον Κατσουράνη από την πλευρά του να επισημαίνει:

“Έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε χαρά στον κόσμο στο Μουντιάλ 2010”.

“Ο Ρεχάγκελ έχει καταλάβει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα. Το μοναδικό αρνητικό χαρακτηριστικό του, που παράλληλα θα μπορούσε να είναι και πλεονέκτημά του, είναι ότι είναι λίγο ξεροκέφαλος. Δεν του αλλάζεις εύκολα γνώμη”, είπε ο Κατσουράνης με τον Καραγκούνη να αναφέρεται στην επιτυχία της Εθνικής υπογραμμίζοντας πως: “Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ίσως και του αθλητισμού γενικότερα”.

Τα βραβεία του φεστιβάλ Καννών


Στο Γάλλο σκηνοθέτη Ξαβιέ Μποβουά για την ταινία του " Θεοί και Ανθρωποι", απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο του 63ου φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών.

Ο Χρυσός Φοίνικας με την απονομή του οποίου ολοκληρώθηκε το φετινό φεστιβάλ απονεμήθηκε στον Ταϊλανδό Απίτσατπονγκ Βεερασεθακούλ για την ταινία του "Oncle Booonmee".

Τελικά δύο είναι οι νικητές του βραβείου καλύτερης ανδρικής ερμηνείας του 63ο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών.

Ο ισπανός ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ για την ερμηνεία του στην ταινία "Biutiful" και ο ιταλός Ελιο Τζερμάνο για την ερμηνεία του στην ταινία "Nostra Vita", μοιράστηκαν το βραβείο εξ ημισείας.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στον Ματιέ Αμαλρίκ για την ταινία του "Tournee".

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ζιλιέτ Μπινός και το αντίστοιχο για την ανδρική ερμηνεία στον Χαβιέρ Μπαρδέμ.

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να προσφύγει η Ν. Κορέα


Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του προέδρου της χώρας η Νότια Κορέα σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση του τορπιλισμού της κορβέτας «Τσεονάν».

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία για το επεισόδιο αύριο, Δευτέρα: «Ο πρόεδρος θα παριουσιάσει δύο σειρές μέτρων, μία για τα δικά μας βήματα και τη δεύτερη για τα μέτρα μέσω της διεθνούς συνεργασίας... Θα ανακοινώσει επίσης ένα σχέδιο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Γιαννάκης: Θα είμαστε καλύτεροι στους τελικούς


Μετά το τέλος του τρίτου ημιτελικού κόντρα στο Μαρούσι ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε ευχαριστημένος από την εμφάνιση των παικτών του στα 30 πρώτα λεπτά του αγώνα.

«Έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Ελέγξαμε από την αρχή το ματς απέναντι σε μία επικίνδυνη ομάδα. Παίξαμε καλά ματς με το Μαρούσι. Νομίζω ότι οι παίκτες μου για 30 λεπτά ήταν συγκεντρωμένοι και δημιούργησαν καλές φάσεις αμυντικά και επιθετικά. Πλέον θα προετοιμαστούμε για τους τελικούς, όπου θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι», τόνισε ο Έλληνας τεχνικός.

Εκνευρισμός με την BP για την πετρελαιοκηλίδα


Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ, η αμερικανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη και εξαγριωμένη γιατί η πετρελαϊκή εταιρία BP έχασε «την προθεσμία μετά την προθεσμία» για να σφραγίσει το πηγάδι άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού απ' όπου συνεχίζει να αναβλύζει πετρέλαιο.

Ο Σαλαζάρ μετά την επίσκεψη του στην έδρα της εταιρίας στο Χιούστον, δήλωσε ότι Η ΒΡ είχε συμφωνήσει να πληρώσει για το κόστος καθαρισμού πέραν των 75 εκατομμυρίων του ορίου ευθύνης της που οριοθετείται από την υπάρχουσα αμερικανική νομοθεσία.

«Εάν ανακαλύψουμε ότι δεν πράττουν αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνουν, θα τους πιέσουμε κατάλληλα όσο γίνεται», κατέληξε ο Σαλαζάρ.

O Bono στο χειρουργείο


Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής των U2, Bono, υποβλήθηκε σε επείγουσα νευροχειρουργική επέμβαση στην πλάτη του σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Σύμφωνα επίσημη ανακοίνωση, ο Bono θα μείνει κλινήρης για μερικές μέρες και από εκεί θα μεταβεί στο σπίτι του στην Ιρλανδία για περαιτέρω ανάρρωση.

Σχετικά με την προγραμματισμένη περιοδεία «360°», ήδη ανακοινώθηκε η αναβολή, της πρώτης συναυλίας από την τουρνέ «360°» σε Αμερικανικό έδαφος (στις 3 Ιουνίου στο Salt Lake City), ενώ εκφράζονται ανησυχίες ακόμα και για την εμφάνιση του συγκροτήματος στο φεστιβάλ του Glastonbury στις 25 Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι fan του συγκροτήματος συστήνεται να παρακολουθούν το επίσημο site (www.u2.com).

Χαρωπά το πληκτρολόγιο χτυπώ


Ο Στέφανος σχολίασε του Μάκη την κατάσταση
και η Ματίνα άλλαξε ξανά φωτογραφία
ο Φίλιππος διαφήμισε τη νέα του παράσταση
κι η Μάρα επισημάνθηκε γεμάτη απορία

χαρωπά το πληκτρολόγιο χτυπώ
χαρωπά το πληκτρολόγιο χτυπώ
μια και είμαι εγώ προφίλ
θέλω πάντα να γελώ
χαρωπά το πληκτρολόγιο χτυπώ

η μοναξιά μας φλέγεται
σκουντιέται κι ηδονίζεται
εδώ ο κόσμος καίγεται
και το προφίλ χτενίζεται

με τον Λευτέρη έχετε κοινούς 12 φίλους
κι η Μόνικα συμπλήρωσε διακόσιους θαυμαστές
μπορούμε να μαζέψουμε δέκα χιλιάδες ψύλλους;
μπορούμε να μαζέψουμε σαράντα αλτρουιστές;


Χαρωπά το πληκτρολόγιο χτυπώ
χαρωπά το πληκτρολόγιο χτυπώ
μια και είμαι εγώ προφίλ
θέλω πάντα να γελώ
χαρωπά το πληκτρολόγιο χτυπώ

η μοναξιά μας φλέγεται
σκουντιέται κι ηδονίζεται
εδώ ο κόσμος καίγεται
και το προφίλ χτενίζεται

Prince of Persia


Βρισκόμαστε στην αρχαία Περσία όπου ο βασιλιάς ξεχωρίζει ένα μικρό παιδάκι και το παίρνει στο παλάτι για να το αναθρέψει ισότιμα με τα υπόλοιπα παιδιά του.

Ο μικρός μεγαλώνει και γίνεται ο πρίγκιπας Dastan που ξεχωρίζει για την ευγενική του φυσιογνωμία και την αγάπη για τα ετεροθαλή αδέλφια του.

Ωστόσο, η παραμυθένια ζωή του θα έχει ημερομηνία λήξης, καθώς ο Dastan θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας πλεκτάνης που θα τον αναγκάσει να γίνει φυγάς και να συνεργαστεί με την πριγκίπισσα Tamina που έχει στην κατοχή της ένα μικρό αντικείμενο, το στιλέτο του χρόνου, που μπορεί να αλλάξει προς το θετικό ή το αρνητικό τη μοίρα του κόσμου.

Δια χειρός Mike Newell , η νέα θεαματική υπερπαραγωγή της Disney επιβεβαιώνει τη διαχρονική φιλοσοφία της εταιρείας που βλέπει τις ταινίες αποκλειστικά ως προϊόν ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Έτσι, και σ αυτό το project συναντούμε όλα τα υλικά μιας φιλόδοξης παραγωγής από ηθοποιούς σταρ μέχρι επιβλητικά σκηνικά, κοστούμια και εξαιρετικά ειδικά εφέ, αλλά χάνουμε τον καιρό μας αναζητώντας κάτι περισσότερο και βαθύτερο από αυτό που βλέπουμε.

Κλασικό χολιγουντιανό προϊόν που απευθύνεται σε μαζικό κοινό βασισμένο στο δημοφιλές video-game μια επιλογή που αρχίζει να παίρνει τα σκήπτρα από τη μεταφορά βιβλίων στη μεγάλη οθόνη, το Prince of Persia διαθέτει όλες εκείνες τις ευκολίες και τις καλοσχεδιασμένες αφέλειες που έχουν χαρίσει στο συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου την ηγεμονική θέση που κατέχει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 6/10

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Δεν είναι αυτό που νομίζεις


Μισούσε θανάσιμα τον πατέρα του. Γι αυτό και όταν κάποτε έπιασε στα "πράσα" τη μάνα του μ έναν άγνωστο κύριο να συζητούν πολιτισμένα στο σαλόνι και όρμησε να την σκοτώσει, εκείνη σηκώθηκε αναστατωμένη από τον καναπέ και φώναξε:

- Χρόνη, παιδί μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις. Με τον κύριο δεν είμαστε απλώς φίλοι. Είμαστε εραστές.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων


Φανταστείτε κάποιον άνθρωπο που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και προσπαθεί να κατευνάσει όλους όσοι του δημιουργούν θυμό και αγανάκτηση, αντί να προχωρήσει σε μελετημένες ενδοσκοπήσεις και στοχευμένες θεραπείες.
Έπειτα αναγάγετε αυτή την εξειδικευμένη περίπτωση στην κλίμακα του παγκοσμίου οικονομικού περιβάλλοντος και θα έχετε μια γενική εικόνα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη προσπαθούν σήμερα να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Πρόκειται επί της ουσίας για μια μετάθεση του προβλήματος σε κάτι εξωτερικό και ουδέτερο κι όχι σε μια κατάσταση που προκύπτει από τις δομικές αδυναμίες του συστήματος. Ενός συστήματος που παρέδωσε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα κλειδιά της λειτουργίας του και προσπαθεί σήμερα με ήπιες παρεμβάσεις να ανακτήσει μέρος της εξουσίας που οικειοθελώς παραχώρησε.

Ένα περισσότερο στην Ευρώπη, όπου οι αδυναμίες που προκύπτουν από την πλήρη απελευθέρωση των αγορών συναντούν τις εγγενείς ευρωπαϊκές απρονοησίες κατά τον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να δημιουργήσουν ένα μίγμα που παράγει ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Η Γερμανία, τελικά, κατέχει θέσει κλειδί στη αντιμετώπιση αυτού του γρίφου.
Μπορεί από τη μια να επιβάλλει πιο γρήγορους ρυθμούς προς την επίτευξη της οικονομικής ολοκλήρωσης και από την άλλη να σκεφτεί περισσότερο «γερμανικά» διατηρώντας μια κατάσταση, που σε μια πιο βελτιωμένη της μορφή, σαφώς την βολεύει.

Πρωτίστως, όμως, η Ένωση καλείται σήμερα να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα τη απόκλισης σχετικά με την ανταγωνιστικότητα που παρατηρείται μεταξύ των χωρών μελών της.
Διότι, αν συνεχίσει να πορεύεται πάνω στο ίδιο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο τα πλεονάσματα του βιομηχανικού βορρά προκαλούν τα ελλείμματα του προβληματικού νότου, το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να κουρελιαστεί μπροστά στην αδυναμία προβολής του ευρωπαϊκού μακροχρόνιου συμφέροντος έναντι του βραχυπρόθεσμου εθνικού.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Του εμφυλίου;


Σε μεγάλο βαθμό, το κοινοβούλιο μιας χώρας αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας.
Γι αυτό και η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα αναφορικά με τις εκάστοτε υποθέσεις που διερευνούν έχει ευδιάκριτα σημεία αναφοράς στην κατάσταση που επικρατεί στα καφενεία, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς, τις σχολές. Σαν πολίτες αποζητούμε στην πραγματικότητα, κάτι περισσότερο από μια πατρίδα που να τους χωράει όλους. Αποζητούμε την πλήρη επικράτηση των προσωπικών μας ιδεών. Θέλουμε μια χώρα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας, στα προσωπικά μας συμφέροντα και τις μικροεπιδιώξεις, που να αντανακλά εκτός των άλλων και τις απαρχαιωμένες ιδεοληψίες μας. Δεξιοί και αριστεροί σ αυτή τη χώρα δεν σταμάτησαν ποτέ να πολεμούν μεταξύ τους. Ο εμφύλιος συνεχίζεται υπογείως και εκδηλώνεται με τον απόλυτο διχασμό που βαθαίνει διαρκώς με το πέρασμα των χρόνων. Είναι πραγματικά ντροπιαστικό να διαθέτεις πολιτικούς, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα. Αυτό δηλαδή που καταφέρνουν μέσα από ιδεολογικές συγκρούσεις και διαφωνίες όλα τα προηγμένα κράτη. Είναι επιπλέον θλιβερό να διαθέτεις πολιτικούς που να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, επί ίσοις όροις. Η αδυναμία διατυπώσεως οικουμενικών απαντήσεων σε υπαρξιακά εθνικά ερωτήματα αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα προσανατολισμού που διαθέτει η Ελλάδα. Και τελικά αυτή την έλλειψη πολιτικής κουλτούρας και δημοκρατικής ωριμότητας πληρώνει σε μεγάλο βαθμό η χώρα, καθώς σημασία δεν έχει για κανέναν το συμφέρον του τόπου, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τη σύνθεση και την εξυπηρέτηση όλων των κοινωνικών ομάδων, αλλά η εξυπηρέτηση της παραδοσιακής εκλογικής τους πελατείας, μέσα από τη δογματική προσήλωση στις αρχές που θεμελίωσαν την μαρξιστική και την φιλελεύθερη ηγεμονία.
Συνολικά, αναγνωρίζονται ως επιλογές μονάχα το άσπρο και το μαύρο. Όμως, οι απόλυτες αλήθειες και ο δογματισμός, αριστερόστροφος και δεξιόστροφος, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών. Η Αριστερά μοιάζει ανήμπορη να διαβάσει την εποχή και να ερμηνεύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Εξακολουθεί σχεδόν μηχανικά να συνεπαίρνεται από θεωρίες που αποδεδειγμένα δεν οδηγούν στην πολυπόθητη ουτοπία της κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς την σταδιακή εξέλιξη της συνείδησης του ανθρώπινου είδους. Μοιάζει να έχει θεοποιήσει το μέσο, αγνοώντας συστηματικά το σκοπό. Συμπεριφέρεται ως πρωθιέρεια μιας θρησκείας που ξεπερνάει ακόμα και τον ίδιο τον κόσμο που ευαγγελίζεται.
Η Δεξιά από την άλλη έχει αποδεχτεί ως μοναδική πραγματικότητα την κυριαρχούσα.
Αυτή που διαμορφώνεται μέσα από την θεοποίηση του χρήματος και τους κανόνες που επιβάλλουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί.
Ωστόσο, στις προηγμένες χώρες έχουν βρει μια φόρμουλα που επιτρέπει κουτσά στραβά στους ιδεολόγους να παραμένουν ιδεολόγοι, και να αγωνίζονται για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κόσμου, χωρίς όμως να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την συνολική προσπάθεια εξυπηρέτησης του γενικού συμφέροντος. Αυτού που έχουν καταλάβει ότι εξυπηρετείται μόνο μέσα από τη διαμόρφωση ενός αρμονικού ισοζυγίου μεταξύ διαφωνιών και συμφωνιών.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Μονόδρομος για τον Σαμαρά η απομάκρυνση-αποχώρηση Καραμανλή


Στην πολιτική, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σαφείς, προκαθορισμένοι και αδιαπραγμάτευτοι και φυσικά δεν επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών και προσεγγίσεων. Σε γενικές γραμμές ακολουθούν τη φυσική ροή των πραγμάτων που θέλει στη ζωή οτιδήποτε φθείρεται να αποτελεί βάρος στην διαδικασία της εξέλιξης, της διαιώνισης και τη διαχρονικότητας. Ακόμη περισσότερο δε, οτιδήποτε προκαλεί φορά.
Αυτή τη βασική συνθήκη τη γνωρίζει πολύ καλά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διαπιστώνει ότι η επιστροφή του κόμματός του στην εξουσία περνά μοναχά μέσα από την αποβολή όλων εκείνων των στοιχείων που πλήγωσαν το λαό με τις ανεπαρκείς πολιτικές τους και έφεραν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου. Κι από αυτά τα στοιχεία δεν εξαιρείται σαφώς ούτε ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, που αργά ή γρήγορα, εκουσίως ή ακουσίως θα απορριφθεί από την πολιτική ζωή και θα ιδιωτεύσει. Γιατί, διαδεχόμενος στην διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων ένα κόμμα που κυβερνούσε σχεδόν 20 χρόνια, τα έκανε τόσο μούσκεμα, ώστε να προοικονομείται κατά κάποιο τρόπο μια νέα μακρόχρονη περίοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κινηθεί αρκετά προσεκτικά στην προσπάθειά του να καθαρίσει την παράταξή του από τα βαρίδια του πρόσφατου παρελθόντος. Ωστόσο, αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά την ρητορική που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα, ο Μεσσήνιος πολιτικός, θα καταλάβει γρήγορα ότι δεν βρίσκεται απλώς στο πίσω μέρος του μυαλού του η πρόθεση του να έρθει σε ρήξη ακόμη και με τον πρώην πρωθυπουργό. Θα τον βόλευε αφάνταστα φυσικά μια βελούδινη και αναίμακτη αποχώρηση Καραμανλή, από τον πολιτικό στίβο, στο πνεύμα της αναγκαιότητας που επιτάσει κάποιες φορές την προσωρινή συρρίκνωση ως εφαλτήριο μιας πιο φιλόδοξης πορείας.

Αλλά και από τη μεριά του Κώστα Καραμανλή, ειδωμένη η κατάσταση, μοιάζει να οδηγεί στην ίδια κατάληξη, καθώς μια εκούσια αποχώρηση του από την πολιτική ζωή, θα διευκόλυνε αφάνταστα τόσο την παράταξή του όσο και την επιθυμία του ίδιου να περισώσει μέσα από τη σημερινή «γκροτσέσκα» παρουσία του στο κοινοβούλιο τα πιο αδρά απομεινάρια μιας πληγωμένης υστεροφημίας.
Δεν αποκλείεται μάλιστα μια τέτοια ενδεχόμενη αποχώρηση να προκαλούσε άμεσα το δραματικό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων και την επαναφορά της δημοσκοπικής διαφοράς του σε πιο φυσιολογικά επίπεδα

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η αξιοκρατία είναι η μόνη πάγια και διαρκής ανάγκη για το δημόσιο

Προ αμνημονεύτων χρόνων θεμελιώθηκε στη χώρα μας η αντίληψη που λέει ότι νόμος είναι το δίκιο όποιου διαθέτει ισχυρή υποστήριξη και δυνατότητα επιβολής των απαιτήσεών του. Με λίγα λόγια, δικαιοσύνη είναι ο θεσμός που εξυπηρετεί τους προσωπικούς καημούς και τα επαγγελματικά ντέρτια όσων κάποτε απέκτησαν μέσα από τις κομματικές τους διασυνδέσεις την άνεση να μπαινοβγαίνουν σε γραφεία βουλευτών για να εξυπηρετήσουν την πάγια ανάγκη όλων των ανθρώπων για μόνιμη και σταθερή εργασία. Παρακάμπτοντας λοιπόν ηθικά διλήμματα και κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας χρησιμοποίησαν κατά το παρελθόν κάποια γνωριμία τους προκειμένου να συμβληθούν με το δημόσιο αρχικά ως περιορισμένου χρόνου και κατόπιν ως αορίστου. Με απλά λόγια κατέκτησαν το περιβόητο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία που επαγγέλλεται η Αριστερά με μη αξιοκρατικό τρόπο.
Σήμερα, βρισκόμαστε ως χώρα ακριβώς στο σημείο μηδέν. Εκεί όπου το μεγάλο αυτό όχημα που λέγεται πατρίδα, φρενάρει απότομα για να μη καταλήξει σε χαράδρα εντούτοις η ορμή με την οποία κινούνταν όλα αυτά τα χρόνια προς την χρεοκοπία επηρεάζει τα υλικά σώματα που ονομάζονται πολίτες με τρόπο ώστε να εξακολουθούν να μην αλλάζουν κατάσταση.
Έτσι, όσοι κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να εξασφαλίσουν μια σύμβαση περιορισμένου χρόνου και βλέπουν σήμερα πως τα δεδομένα αλλάζουν με δραματική ταχύτητα ακυρώνοντας τις προσδοκίες τους για μονιμοποίηση, επαληθεύουν με τις κινητοποιήσεις τους το νόμο της αδράνειας επιχειρώντας με τη φόρα που απέκτησαν να κατευθύνουν το όχημα προς τη γνώριμή κατεύθυνσή του.

Ευτυχώς όμως τόσο γι αυτούς όσο κυρίως για όλους τους υπόλοιπους που δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα, αλλά ούτε αρκετοί και την πρόθεση να φορτωθούν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο στο κοινωνικό σύνολο, τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν και οι δυνάμεις της αξιοκρατίας κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο.

Το κοινωνικά δίκαιο σ αυτή την περίπτωση υπαγορεύει την ολόθερμη και οικουμενική υποστήριξη των διαδικασιών ΑΣΕΠ και την στελέχωση του κράτους με καταρτισμένους ικανούς ανθρώπους που κατέκτησαν τον διορισμό του με τον δύσκολο τρόπο των αδιάβλητων εξετάσεων.
Στην πραγματικότητα μόνο αυτοί εξυπηρετούν την μοναδική πάγια και διαρκή ανάγκη, που δεν είναι άλλη από την πλήρωση των κενών θέσεων του δημόσιου τομέα μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών.